Slovenia se alătură proiectului gazoductului South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slovenia se alătură proiectului gazoductului South Stream
Slovenia se alătură proiectului gazoductului South Stream

Autorităţile de la Ljubliana şi Moscova au finalizat un acord pentru ca Slovenia să fie inclusă pe harta traseului gazoductului South Stream, iar semnarea acestuia va avea loc în această săptămână la Moscova, transmite Ria Novosti, citând presa slovenă.

Primul-ministru al Sloveniei, Borut Pahor, va efectua o vizită la Moscova sâmbăta viitoare, pentru discuţii cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Cele două ţări vor semna acordul privind South Stream în acea zi, a declarat Janez Kopac, director în cadrul Ministerului Economiei din Slovenia. „Putem confirma că, după discuţii ample, am ajuns la o înţelegere“, a spus acesta.

Borut Pahor a declarat că disuţiile cu ruşii au fost dure, dar mai trebuie rezvoltate probleme legate de sistemul de taxare şi de securitatea investiţiilor ruseşti, a adăugat oficialul sloven.

Pahor şi Putin s-au întâlnit la Gdansk la începutul lunii septembrie şi au urgentat eforturile de a ajunge la o înţelegere privind proiectul South Stream.

Gigantul rus Gazprom şi transportatorul local de gaze, Geoplin Plinovodi, vor deţine fiecare câte 50% dintr-un joint venture care va fi înfiinţat potrivit acordului.

South Stream va aduce gaze ruseşti în Balcani pe sub Marea Neagră. Proiectul face parte din strategia ruşilor de a reduce dependenţa de Uraina ca ţară de tranzit. Iarna trecută, din cauza divergenţelor cu Kievul, livrarea gazelor ruseşti către Europa a fost întreruptă timp de trei săptămâni.

Varianta oficială indică faptul că gazoductul va fi funcţional nu mai tâziu de 2015, însă Putin a declarat, recent, că Gazprom îşi doreşte urgentarea proiectului, astfel încât să fie gata înainte de Nord Stream, estimat să fie finalizat în 2012.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite