Slovacia ne-a cerut saci de nisip pentru inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea creşte într-un ritm alarmant, iar zeci de mii de case pot fi distruse dacă digurile cedează. Despre situaţia din acest moment şi măsurile care s-au luat am stat de vorbă cu Sulfina

Dunărea creşte într-un ritm alarmant, iar zeci de mii de case pot fi distruse dacă digurile cedează. Despre situaţia din acest moment şi măsurile care s-au luat am stat de vorbă cu Sulfina Barbu, ministrul mediului şi gospodăririi apelor.
- Cât de gravă este situaţia pe Dunăre?
- Faţă de o medie de 7.900 de metri pe secundă pentru această perioadă a anului Dunărea va avea, până pe 9 aprilie , 13.500 de metri cubi pe secundă la intrarea în ţară, ceea ce însemnă că în aval vom avea debite de peste 14.000 de metri pe secundă. Digurile de la Dunăre, care aparţin de Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, sunt sub sarcină de mai multă vreme şi vor rămâne sub presiune. Astfel, se creează posibilitatea apariţiei unor breşe.
- Care sunt punctele critice ?
- Există o listă destul de lungă cu 105 localităţi, în 10 judeţe, şi în jur de 290.000 de hectare de teren agricol expuse, ariile portuare şi construcţiile din zona dig-mal. Pot fi afectate locuinţe în zona Gruiu, aval de Porţile de Fier 1 şi 2, zonele de confluenţă ale fluviului Dunărea - Jiul, Oltul, Vedea, Argeşul, Buzăul, Siretul. O altă zonă sensibilă este Bentu, pe braţul Borşa, unde există eroziuni puternice, dar ANIF-ul a luat măsuri de întărire a acestei zone. Localităţile din Deltă pot fi afectate.
- Ce măsuri s-au luat?
- Se fac supraînălţări şi consolidări pentru diguri, iar comitetele judeţene de urgenţă sunt în alertă. Căminele de vizitare ale canalizărilor au fost închise pentru a evita pătrunderea apei din Dunăre în oraşe. Populaţia din Delta Dunării a fost pregătită de evacuare. Am trimis o comisie de la Apele Române pentru a da soluţii la faţa locului. şi în Cehia, Slovacia şi Ungaria este o situaţie destul de îngrijorătoare. Deja Slovacia a solicitat un ajutor de urgenţă din partea României, care constă în saci pentru supraînălţarea digurilor. Dar să nu uităm că tot ce colectează Dunărea ajunge pe teritoriul României.
- Ce s-a făcut pentru strămutarea caselor din zonele inundabile?
- Inventarierea caselor şi găsirea unor soluţii de strămutare sunt deja încheiate în Vaslui şi Mehedinţi. Acolo unde oamenii refuză să se mute pe soluţiile date de autorităţile locale, vor da o declaraţie pe proprie răspundere că nu vor cere despăgubiri.
- Au remediat proprietarii de amenajări piscicole problemele de anul trecut?
- O parte din ei. Anul trecut am avut o verificare şi, acolo unde a fost cazul, au fost întocmite dosare penale. Datorită legislaţiei pe care am promovat-o, avem acum instrumentul de a crea breşe în amenajarea la care nu s-au remediat problemele şi să o golim de apă, până în momentul în care deţinătorul pune în siguranţă lucrarea.

Autorităţile dau pompele ungureşti pe digurile gonflabile nemţeşti
La inundaţiile de anul trecut, atenţia publică s-a îndreptat către pompele ungureşti. Acum, când pericolul revărsării apelor este iminent, autorităţile propun utilizarea digurilor gonflabile, în zonele în care digurile din pământ stau să cedeze.O firmă din Germania propune autorităţilor un sistem pe care americanii îl utilizează de multă vreme: digurile gonflabile. Construite din cauciuc rezistent, aceste diguri se umplu cu apă şi sunt aşezate în jurul obiectivelor protejate. Ele pot fi amplasate şi pe digurile de pământ, în cazul în care cotele cresc foarte mult. Digurile gonflabile sunt, de fapt, nişte tuburi flexibile, care se leagă între ele, iar după utilizare se golesc de apă şi pot fi refolosite. Autorităţile spun că acest sistem este folosit cu succes în SUA, unde populaţia îşi cumpără diguri gonflabile pentru a-şi proteja locuinţele, independent de orice autoritate. Preţul variază între 150 şi 300 de euro pentru 40 de metri.

La Feteşti, planuri pentru evacuarea populaţiei
La Feteşti, pe braţul Borcea, a început consolidarea unei a doua linii de apărare, de fapt un dig dezafectat, construit în 1960. "S-a emis un ordin de prefectură prin care primăriile sunt puse în alertă. Se ştie unde va fi evacuată populaţia şi de unde se va face aprovizionarea cu apă potabilă", ne-a declarat Maria Negroiu, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Ialomiţa.

Maluri rupte în Tulcea
În judeţul Tulcea, 22 de persoane au fost evacuate din trei localităţi, Smârdan, I.C. Brătianu şi Plauru, după ce au fost afectate de inundaţii 54 de locuinţe, 297 gospodării şi 1.400 de hectare de teren agricol. Digurile din zonele Nufăru, Beştepe şi Pătlăgeanca au fost rupte, iar digul din localitatea Sălceni a fost fisurat.

Vile inundate, în amonte de Porţile de Fier
Porţile de Fier rămân neclintite în faţa puhoaielor. Oficialii Hidroelectrica susţin că hidrocentrala poate prelua până la 23.000 mc/s. "În amonte de Porţile de Fier există doar o singură problemă - vilele de vacanţă, construite fără autorizaţie. Într-adevăr, acestea au fost inundate", ne spune Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica Bucureşti. În prezent, hidrocentrala de pe Dunăre produce 16.000-17.000 MWh/zi.

Europa Centrală - sub ape
În anumite regiuni din Europa Centrală, bărcile au devenit principalul mijloc de locomoţie, pe măsură ce inundaţiile continuă să facă ravagii. În Cehia, peste 10.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, în timp ce autorităţile se străduiesc să stăvilească puhoaiele cu ajutorul barajelor din saci cu nisip. Cel puţin şapte persoane s-au înecat. În Ungaria, nivelul apelor Dunării era aşteptat să atingă, ieri, la Budapesta, valori-record, dar autorităţile au dat asigurări că s-au luat toate măsurile necesare de precauţie. În schimb, la nord de capitală, situaţia este descrisă ca fiind critică. În Austria, la nord-est de Viena, un baraj a cedat, o bună parte a populaţiei localităţii Duernkrut pierzându-şi avutul sub ape. În oraşul Torun, din Polonia, nivelul Vistulei a atins 6 metri, fiind declarată starea de alertă. În fine, în Germania, landurile Saxonia, Saxonia-Anhalt şi unele porţiuni din Bavaria sunt şi ele afectate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite