Slatina: Ţăranii olteni nu vor să mai muncească pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătui să muncească degeaba pământul, mii de ţărani olteni se lipsesc de subvenţiile acordate de stat şi lasă ogoarele nelucrate.

Subvenţia de 1 leu pentru litrul de motorină folosită la lucrările agricole de primăvară este praf în ochi pentru ţărani. Oamenii spun că cheltuie prea mulţi bani ca să muncească un hectar de porumb, iar toamna, când trag linie, ajung la concluzia că este mai bine să cumpere cerealele. „Subvenţia este tot pentru asociaţiile mari sau pentru ţăranii care au pământ mult. Eu am pus un pogon de porumb şi unul de floarea soarelui. Pentru ele primesc 39 de litri de motorină subvenţionată, adică 39 de lei. Cât fac drumul până la oraş şi cât umblu după acte, mai bine mă lipsesc“, spune, dezamăgit, Ion Bâscov, de 56 de ani, din Bărăşti de Vede.
Din vorbă în vorbă, agricultorul povesteşte că mulţi dintre vecinii săi au reunţat să mai muncească pământul, pentru că subvenţiile sunt prea mici, iar dacă vara este secetoasă, recolta este slabă şi nu acoperă nici măcar cheltuielile de cultivare a porumbilor.

Statisticile confirmă nemulţumirile ţăranilor


La Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, s-au primit doar 1866 de cereri pentru subvenţia la motorină, în această primăvară. În total, ţăranii olteni au luat adeverinţe pentru aproximativ 1,6 milioane de litri de motorină mai ieftină cu 1 leu. Cu această cantitate, au cultivat la preţuri mai mici 40.851 de hectare de porumb, floarea soarelui şi orzoaică. Suprafaţa reprezintă, însă, doar un sfert din cea cultivată în această primăvară în judeţ.
„Anul acesta, numărul agricultorilor care au depus cereri pentru subvenţia la motorină a fost mai mic decât anul trecut. Majoritatea cererilor au fost depuse de exploataţiile agricole mari şi doar o mică parte au venit din partea persoanelor care au cutivat suprafeţe mici în această primăvară. Cei care au primit adeverinţele pentru motorina subvenţionată trebuie să ştie că mai au timp să le folosească doar până pe 29 mai inclusiv“, a explicat Maria Pavăl, purtătoarea de cuvânt a DADR.
Anul trecut, în Olt, 30.000 de hectare au rămas în paragină, iar anul acesta numărul lor ar putea creşte, având în vedere că şi interesul ţăranilor pentru subvenţiile de la stat a scăzut destul de mult. Nemulţumiţi de sprijinul insuficient acordat de stat, dar şi de preţul mic pe care îl câştigă pe kilogramul de cereale, ţăranii spun că agricultura nu este rentabilă, în România. „Prefer să cumpăr grâu şi porumb de la alţii, decât să muncesc de primăvara până toamna şi să nu mă aleg cu nimic. Statul îşi bate joc de ţărani, când vine şi le dă 1 leu subvenţie pentru litrul de motorină“, strigă, cu înverşunare, Gheorghe Bănicioiu, de 63 de ani, din comuna Oboga.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite