Slatina: Sărbătoarea Pâinii pe ritmuri de manele şi muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Sărbătoarea Pâinii pe ritmuri de manele şi muzică populară
Slatina: Sărbătoarea Pâinii pe ritmuri de manele şi muzică populară

De la Sărbătoarea Pâinii de la Scorniceşti, cea de-a XVI-a ediţie a lipsit tocmai pâinea. Din cauza crizei, expoziţiile şi demonstraţiile celor mai buni brutari au lipsit, fiind înlocuite de manele.

Oraşul Scorniceşti a răsunat aseară de muzică, dans şi voie bună. Cu mic cu mare oamenii au venit în centrul oraşului pentru a vedea ce surpriză le-au pregătit în acest an autorităţile locale. Atmosfera de bâlci, cu tiribombe, vată de băţ sau mere cu zahăr i-a nemulţumit pe unii care se aşteptau să vadă expoziţie de pâine sau mese cu bunătăţi înşirate pe străzile oraşului, aşa cum a fost până acum. „Din câte de vâd nu o să fie decât bâlci, aşa că o să stau un pic şi o să mă duc acasă pentru că nu îmi plac acest gen de concerte. Auzisem că nu o să fie ca în alţi ani, dar nici aşa, fără un brutar”, a spus Ion Săndoi, pensionar.

„Este criză şi am făcut ceva mai restrâns”

Şi primarul a recunoscut că sărbătoarea din acest an a fost lipsită de fast şi a fost una de criză. „Nu am avut bani să organizăm expoziţii, să aducem ţăsturi aici, femei care să frământe şi să coacă pâinea sub ochii oamenilor. Este criză şi am făcut ceva mai restrâns ca oamenii să simtă că e sărbătorea oraşului lor. În anii trecuţi erau 3 zile, acum este numai una”, a explicat Constantin Nedelea, primarul oraşului Scorinceşti.
Şi dacă nu a fost pâine, au fost mici şi bere. Fumul de la grătare se ridica peste mulţime, iar mirosul de mici te atrăgea ca un magnet spre zona unde se făcea mâncarea. Nu era însă aşa de uşor să ajungi la mâncare şi băutură pentru că dacă plecai de lângă scenă îţi pierdeai scaunul pentru că oamenii nu au stat în picioare la concert, ci pe scaune de plastic, ca la orice spectacol care se respectă.

Mici, bere şi muzică

În timp ce berea şi micii potoleau setea şi foamea, muzica şi dansurile populare le-au deschis pofta de distracţie oamenilor şi i-au pregătit pentru petrecere. Odată cu lăsarea serii pe scenă au urcat dansatorii de la Doina Oltului care au fost aplaudaţi de spectatorii dornici de distracţie de zilele oraşului lor. Au urmat Aurel Moldoveanu şi Emilia Ghinescu, care au fost aplaudaţi minute în şir. Cu toţii îl aşteptau însă pe Adi de la Vâlcea care a fost vedeta serii. Manelistul i-a ridicat pe spectatori în picioare, iar ritmul muzicii le-a mers la suflet. Unii chiar au executat câteva mişcări din buric că doar odată pe an e Sărbătoarea Pâinii la Scorniceşti.
„Ne distrăm că nu avem parte de aşa ceva în fiecare zi. Putea să fie şi mai frumos, dar e bine până la urmă că s-a organizat ceva. Mai ieşim şi noi din casă în centru, mai vedem şi noi ceva. E sărăcie mare pe aici”, a spus Costel Gocea, de 47 de ani, muncitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite