Slatina: Primul pas spre o viaţă decentă pe Strada Grădişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Primul pas spre o viaţă decentă pe Strada Grădişte
Slatina: Primul pas spre o viaţă decentă pe Strada Grădişte

După zeci de ani trăiţi în condiţii mizere, la lumina lumânării sau cu reţele improvizate de electricitate, locuitorii de pe strada Grădişte vor aveacurent electric în locuinţe.

Sute de slătineni care locuiesc pe strada Grădişte şi pe Fundătura Grădişte nu au curent electric de ani de zile. Deşi în unele zone există reţea de electricitate, oamenii, majoritatea romi care trăiesc din alocaţiile copiilor şi ajutoare sociale, nu au bani să se branşeze.
Reprezentanţii firmei CEZ, împreună cu cei ai Primăriei Slatina şi un constructor autorizat au mers astăzi în cartierul mărginaş şi le-au promis locatarilor că, în curând, vor fi ajutaţi să aibă curent electric în locuinţe.

CEZ, primăria şi Prysmian suportă cheltuielile

Impresionaţi de viaţa grea pe care o duc romii de la marginea Slatinei, reprezentanţii CEZ au discutat cu cei ai Primăriei Slatina şi cu o firmă autorizată să realizeze bransamentele şi reţelele electrice. „Dirma autorizată să execute astfel de lucrări a spus că va executa lucrările la un preţ mai mic. Primăria Slatina vrea să suporte cât mai multe din cheltuieli, iar societatea Prysmian ne va ajuta cu conductorii electrici de care avem nevoie. Etimăm că într-o lună, oamenii vor avea curent electric“, a spus Ştefania Ispas, reprezentantul de relaţii publice al CEZ.
Investiţii în reţelele electrice pentru cele două străzi urmau să fie realizate de Primăria Slatina anul viitor. Iniţiatva CEZ şi sponsorizarea venită de la Prysmian i-a convins însă pe edili să aloce de anul acesta fondurile necesare. „Împreună cu costructorul vom face nişte calcule şi vom vedea la câr se ridică întreaga investiţie. Noi încercăm să acoperim cât mai mult din costuri, însă, probabil, locuitorii vor avea de suportat unele cheltuieli“, a explicat Minel Prina, city managerul Slatinei.

Sute de oameni trăiesc în întuneric

Cei mai mulţi dintre locuitorii celor două străzi trăiesc de azi pe mâine şi spun că nu îşi permit să plătească cei peate 1000 de lei pentru a avea curent electric. „Dacă ne-ar ajta să ne legăm la curent, noi am plăti în fiecare lună ce consumăm. Chiar dacă nu avem bani, ne împrumutăm, mai adunăm bidoane de plastic şi le vinde şi tot face noi 30-40 de lei pe lună“, spune Mariana Stan, o tânără mămică.
Altă gospodărie, aceeaşi problemă. O femeie de 37 de ani povesteşte că are o fetiţă infectată cu HIV şi trebuie să îi facă tratament şi în timpul nopţii. „Mă trezesc noaptea şi aprind lumânarea să îi dau copilului tratamentul. Trebuie să trag medicamentul din sticlă cu seringa şi de multe ori nici nu văd cât îi dau. E foarte greu pentru noi. Dacă ne-ar ajuta măcar cu o parte din cheltuială, noi am plăti diferenta, numai să avem curent“, se plânge Ionica Dârmuş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite