Slatina: Parchetele din Olt, în criză de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Parchetele din Olt, în criză de bani
Slatina: Parchetele din Olt, în criză de bani

Criza a afectat şi parchetele din judeţ. Din lipsă de fonduri, procurorii soluţionează cu întârziere cazurile şi sunt nevoiţi să meargă pe teren cu maşinile poliţiştilor sau cu cele personale.

Tot mai multe crime sunt soluţionate cu întârziere, iar criminalii stau chiar şi un an în libertate pentru că Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt nu are bani să plătească la timp expertizele, spune procurorul Eugen Iacobescu. Cazul de la Tătuleşti, unde un copil şi-a ucis prietenul de joacă, este numai unul dintre exemple. „Trimiterea în judecată a inculpatului a fost amânată din cauză că expertiza balistică a fost plătită cu întârziere. Copilul nu a fost încă trimis în judecată. Acesta nu este singurul caz de acest gen. Noi avem nevoie de 80.000 lei lunar pentru desfăşurarea activităţii, însă acum am primit doar 14.000 de lei, adică doar 26% din suma necesară“, explică Iacobescu.

Datorii de 6700 lei

Un criminal din Grojdibodu a fost arestat la şapte luni după ce a ucis un consătean. Expertiza ADN nu au fost transmisă nici până acum de Institultul de Medicină Legală (IML) Mina Minovici din Bucureşti, pentru că Parchetul nu a plătit-o. „În cazul de la Grojdobodu mai avem de plătit aproximativ 1000 lei pentru expertiza medico-legală şi mai avem de plătit încă două expertize care însumează 1100 lei. Mai avem unele datorii la utilităţi, respectiv la curent electric, gaze naturale şi pentru telecomunicaţii“, a declarat procurorul Adrian Aspra, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Procurorii se contrazic

În total, datoriile pe care cele patru parchete din Olt le au de plătit pentru expertize sau pentru utilităţi însumează aproximativ 6700 lei. „Considerăm că activitatea parchetelor nu este afectată de lipsa fondurilor. Este adevărat că încercăm să economisim cât mai mult, pentru că aceasta este situaţia. Banii sunt alocaţi de la nivel central şi noi nu putem face altceva decât să îi solicităm şi să aşteptăm să îi primim“, a mai precizat procurorul Aspra.
Procurorul Eugen Iacobescu susţine însă că lipsa banilor amână de multe ori rezolvarea unor cazuri grave. „În mod normal noi trebuie să dăm riposta infractorilor în cel mai scurt timp. În unele cazuri criminalii stau în libertate chiar şi un an, în lipsa raportului de expertiză medico-legală. În cazul de la Grojdibodu am fost nevoit să mă rog de un profesor de la IML să îmi dea o copie a raportului de expertiză, pentru a-l putea aresta pe criminal“, a mai spus Iacobescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite