Slatina: Ionuţ Tolea, tânărul clarinetist care a cucerit Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzica instrumentală este o provocare şi un mod de viaţă pentru copilul de 14 ani, care a câştigat recent locul I la faza zonală a olimpiadei de interpretare muzicală.

Ionuţ era în clasa a V-a când a venit la Şcoala de Muzică de la Colegiul Nicolae Titulescu. Un prieten al tatălui său îi descoperise talentul şi îl sfătuise să urmeze o şcoală de specialitate. „Cântam mereu în corul şcolii, ştiam că am voce şi ureche muzicală, însă nu mă gândisem să merg la o şcoală de muzică“, îşi aminteşte tânărul.
Nici nu auzise de clarinet până atunci. „Nu ştiam aproape nimic despre clarinet, însă nu am avut prea multe opţiuni, pentru că eram deja în a V-a, când am mers prima dată la şcoala de muzică, iar singurele instrumente care se studiau erau chitara, viola şi clarinetul“, explică Ionuţ.

O familie de muzicieni

Fără să stea prea mult pe gânduri, a ales să studieze clarinetul. A primit unul nou-nouţ de la unchiul său şi s-a prezentat la prima sa oră de muzică. „Nu ştiam dacă voi reuşi să învăţ să cânt, nu ştiam nici dacă îmi va plăcea clarinetul, însă am zis că merită să încerc. La început mi s-a părut greu, dar apoi m-am obişnuit şi mi-a plăcut foarte mult“, povesteşte tânărul.
A muncit mult, însă a fost ajutat la fel de mult şi de talentul moştenit de la părinţii săi, ambii muzicieni. „Tata cânta la chitară, iar mama este solistă. Şi bunicul cântă la acordeon. Probabil de la ei am moştenit pasiunea pentru muzică“, ne-a explicat băiatul.

Premiat la olimpiadele naţionale

După numai opt luni de studiu, Ionuţ Tolea a participat la primul concurs de muzică, la Piteşti, unde a obţinut locul al doilea. Copilul de clasa a VI-a a reuşit să uimească juriul. A trecut atunci peste normele didactice, care spun că abia după un an de studiu muzicianul poate aborda un anumit repertoriu şi poate participa la concursuri.

A deprins rapid secretele clarinetului, iar în 2007 a luat premiul I la faza zonală a olimpiadei de muzică. „Am concurat cu elevi de la şcoli cu tradiţie, iar premiul câştigat a fost pentru mine o mare realizare“, mărturiseşte Ionuţ. Clarinetistul a participat apoi la faza naţională a concursului. A fost pentru prima dată în istoria Şcolii de Muzică din Slatina când un elev a concurat cu muzicieni din cele mai bune şcoli de profil.

De atunci, a câştigat în fiecare an primul loc la concursurile din zona Olteniei, iar anul trecut s-a clasat pe locul al II-lea la
olimpiada naţională de interpretare muzicală. Acum se pregăteşte intens pentru concursul naţional care va avea loc luna aceasta, la Bucureşti. „Ştiu că va fi un concurs dificil, însă voi munci cât de mult voi putea şi sper să reuşesc să obţin premiul I“, spune, cu optimism, clarinetistul oltean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite