Slatina: Cătălin Mihalache, artistul care a expus la New –York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arta este pentru el un mod de viaţă, iar lucările îi sunt apreciate de artişti de renume. Deşi situaţia familială nu i-a permis să devină celebru, Cătălin realizează cu plăcere sclupturi şi caricaturi.

Când era mic nu avea maşinuţe şi jucării colorate, ca ceilalţi copii. Ca să îşi facă de lucru, modela din lut portretele prietenilor tatălui său. Nici nu era la şcoală când învăţase să suprindă, pe feţele figurinelor de lut, trăirile interioare ale oamenilor. „Atunci eram doar un copil, însă apoi am realizat că acele portrete nu erau doar jucării, ci surpindeau trăsăturile specifice ale prietenilor tatălui meu“, explică artistul oltean.
Talentul l-a moştenit de la bunicul său, care sculpta în lemn. Tatăl său cântă la fluier, iar Cătălin realizează caricaturi, lucrări grafice şi sculpturi. „Am început cu caricaturi. Una dintre ele a ajuns la Ştefan Popa popas, care mi-a remarcat talentul. Mi-a spus că sunt un inventator în artă şi m-a luat la dânsul, la Timişoara. Am făcut 2 ani de ucenicie acolo“, spune, cu mândrie, Cătălin Mihalache.

De la caricatură la sculptură

De la caricaură la sculptură şi pictură nu a fost decât un pas. Întors de la Timişoara, Cătălin a început să picteze în culori vii pereţii casei, iar curtea şi-a înfrumuseţat-o cu statuete sugestive. „Aici am porcul cu cravată, un simbol am zilelor noastre, iar aici am înfăţişat Regele Revelion“, îşi prezintă artistul lucrările inedite.
Donald Duck, piticii din Albă ca Zăpada sau ciupercile multicolore sunt numai câtvea din obiectele care fac din curtea artistului un adevărat muzeu de bună-dispoziţie.

I-a cucerit pe americani cu lucrările sale

Una dintre lucrările sale este expusă într-un muzeu din New York. „L-am realizat pe prinţul Charles în stilul om-animal. L-am făcut să semene cu un cangur. Nu mi-a luat decât o zi să realizez această lucrarea grafică“, spune Cătălin. După Prinţul Charles, a urmat Yaser Arafat, pe care l-a făcut să semene cu o cămilă, într-o statuie de 2,5 metri.
Arta este pasiunea vieţii sale şi nu se gândeşte că ar putea renunţa vreodată la ea. „Îmi vin mereu idei pe care alţii nu le au. Uneori îmi impun să mă opresc, pentru a nu deveni robul ideilor. Nu mă consider un artist, pentru că nu am putut să mă afirm. Am avut condiţii grele“, spune, cu mâhnire, Cătălin.
Artistul câştigă bani doar din vânzarea statuetelor sale. Acum duce un trai decent, însă a trăit vremuri grele alături de părinţii săi, oameni săraci, de la ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite