Slana şi palinca, moartea ardelenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce Clujul şi Sibiul sunt două dintre cele mai bolnave judeţe din ţară? Slănina, tăria şi mâncărurile afumate îi bagă în spital pe ardeleni, afecţiunile cardiologice, de diabet

De ce Clujul şi Sibiul sunt două dintre cele mai bolnave judeţe din ţară?

Slănina, tăria şi mâncărurile afumate îi bagă în spital pe ardeleni, afecţiunile cardiologice, de diabet sau cele oncologice plasându-i pe locurile fruntaşe din ţară

De când se ştie, ardeleanului i-a plăcut să mănânce bine. Slănina, pălinca şi ceapa, ciolanul de porc şi mâncărurile condimentate se regăsesc pe masa fiecăruia, dar şi în meniul restaurantelor. Însă pe cât sunt de gustoase aceste alimente, pe atât sunt de nesănătoase.

Aşa se face că, la un an de la demararea Programului Naţional de Evaluare a Sănătăţii, două din cele mai dezvoltate judeţe ale Transilvaniei, Clujul şi Sibiul, se plasează în topul celor mai bolnave judeţe din ţară, alături de Ilfov.

Concluziile parţiale ale Programului Naţional de Evaluare a Sănătăţii arată că jumătate dintre clujeni şi sibieni prezintă risc de îmbolnăvire cu una din bolile majore: diabet zaharat, cancer sau afecţiuni cardiovasculare.

Mâncare bună, dar rea

Medicii specialişti pun această predispoziţie spre boli în primul rând pe seama alimentaţiei nesănătoase şi a stilului de viaţă specific ardelenesc - mâncăruri grase şi sedentarism.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Cluj, dr. Anca Cerghizan, susţine că ardelenii se alimentează mai prost, sunt mai stresaţi şi mai sedentari decât ceilalţi români, factori ce influenţează direct starea de sănătate.

"Din punct de vedere al alimentaţiei, există nişte alimente specific ardeleneşti extrem de nesănătoase, cum ar fi slănina, mâncărurile grase în general, alături de tradiţionala ţuică. În aceste obiceiuri alimentare există nişte abateri grave de la alimentaţia sănătoasă", spune medicul nutriţionist Anca Cerghizan.

Grăsime în exces

Mâncărurile grase în exces provoacă şi ateroscleroza, ce duce la infarct miocardic şi accident vascular cerebral. "Sunt foarte dese aceste cazuri, din păcate ardelenii sunt obişnuiţi cu alimentaţia bogată în grăsimi", explică cardiologul clujean Manuel Chira. Ulcerul gastric este o altă boală des întâlnită la ardeleni, provocată cu precădere de mâncarea mai condimentată.

Stresul, ingredient periculos

Psihologul Daniel David este de părere că frecvenţa mai ridicată a bolilor în unele judeţe din Ardeal ar putea fi cauzată de comportamentului alimentar nesănătos în combinaţie cu stresul. "Se mănâncă multe afumături, iar în combinaţie cu stresul, se produce o predispoziţie la diverse tulburări medicale", explică psihologul.

Acesta a mai înaintat şi o altă ipoteză ce ar putea explica procentul ridicat de risc de îmbolnăvire a populaţiei din Ardeal - sinceritatea în faţa doctorului. Astfel, ardelenii ar fi mai sinceri şi mai preocupaţi de starea de sănătate proprie decât românii din alte zone.

Ardelenii au un stil de viaţă mai negativ decât restul populaţiei ţării
dr. Anca Cerghizan, medic nutriţionist

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite