Slabiciunile si secretele papilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri seara, usile Capelei Sixtine s-au inchis in urma celor 115 cardinali, pentru un conclav a carui durata ramane necunoscuta. Atunci cand usile Capelei se vor redeschide, cardinalii vor iesi

Ieri seara, usile Capelei Sixtine s-au inchis in urma celor 115 cardinali, pentru un conclav a carui durata ramane necunoscuta. Atunci cand usile Capelei se vor redeschide, cardinalii vor iesi urmandu-l pe cel de-al 265-lea papa din istorie, al carui prim act public va fi o binecuvantare "Urbi et Orbi" adresata de la balconul Bazilicii Sfantul Petru. Ritualul a inceput la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), printr-o slujba solemna dedicata "alegerii Pontifului roman", oficiata de toti cardinalii, prezidati de decanul lor, Joseph Ratzinger. La ora locala 16.30 (17.30, ora Romaniei), cardinalii s-au indreptat in procesiune din sala Binecuvantarii pana in Capela Sixtina, unde usile s-au inchis in urma lor. Aici vor avea loc discutii si mai multe runde de deliberari. Rezultatul acestora va fi cunoscut publicului prin intermediul fumului ce se va ridica de doua ori pe zi deasupra cupolei Capelei - de culoare neagra, pentru scrutinurile fara rezultat, si alba, cand va fi ales un nou Suveran Pontif.
Manii si pacate omenesti
Papii nu primesc salarii, nu au cont in banca, dar au pasiuni si manii. Ioan Paul al II-lea (1978-2005) a cerut ca investirea sa sa aiba loc dimineata, pentru a nu pierde un meci de fotbal care se transmitea la televizor. El a renuntat, in 1981, la o avere de doua milioane de euro lasata de o vaduva italiana, iar in 1997, pentru o opera de binefacere, si-a vandut la licitatie masina, un vechi Ford Escort din 1975. Unul dintre predecesorii sai, Ioan al XXIII-lea (1958-1963), nu era prea inzestrat pentru studiu, iar latina a invatat-o cu greu, profesorii lovindu-l cu rigla peste degete. Ioan al XXIII-lea adora sa se refugieze in Turnul Vanturilor de la Vatican, unde, cu un binoclu, isi petrecea ore intregi privind oamenii de pe terasele imobilelor invecinate. Paul al VI-lea (1963-1978) purta o camasa din par de capra pe dedesubtul sutanei sale, pentru a se autoflagela. Pius al XII-lea (1939-1958) avea fobia mustelor. Avea intotdeauna cu el in birou ceva cu care sa omoare aceste insecte. Pius al XI-lea (1922-1939) era vitezoman si colectiona masini. Avea nu mai putin de 16 automobile in garajele Vaticanului, intre care trei decapotabile.
Casele de pariuri au ales: Joseph Ratzinger
Casele de pariuri din toata lumea folosesc evenimentul ca pe a adevarata mana cereasca. Cei mai multi pariori si-au ales deja favoritul - cardinalul Joseph Ratzinger. El conduce detasat la trei case de pariuri on-line. Bazandu-se exclusiv pe unele profetii de pe Internet, potrivit carora un evreu convertit va ajunge papa, casele de pariuri il plaseaza pe locul al doilea pe cel care se integreaza in aceasta categorie, cardinalul francez Jean-Marie Lustiger. Pe locurile urmatoare se situeaza italianul Carlo Maria Martini si succesorul acestuia ca arhiepiscop de Milano, Dionigi Tettamanzi. Totusi, este imposibil de anticipat cine va iesi invingator, mai ales ca un vechi proverb de la Vatican spune ca "cine intra in conclav papa iese cardinal".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite