"Situaţia minorităţii maghiare din România trebuie monitorizată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar o săptămână după vizita de evaluare făcută de popularii germani, o altă delegaţie a PPE a venit în România pentru a se convinge de progresele ţării în ceea ce priveşte aderarea

La doar o săptămână după vizita de evaluare făcută de popularii germani, o altă delegaţie a PPE a venit în România pentru a se convinge de progresele ţării în ceea ce priveşte aderarea la UE. Kinga Gal, reprezentantă a FIDESZ în cadrul PPE şi vicepreşedinte al delegaţiei interparlamentare România-UE, se distanţează de curentul favorabil României, reproşând CE că ignoră situaţia minorităţii maghiare în evaluarea pregătirilor României pentru integrarea în UE.
- Aţi trimis o scrisoare comisarului pentru extindere, Olli Rehn, în care ridicaţi problema drepturilor minorităţii maghiare din România. Consideraţi că nu sunt respectate aceste drepturi?
- Este vorba de o interpelare semnată de mai mulţi europarlamentari, majoritatea membri ai Partidului Popular European. Cu aceasta doream să semnalez Comisiei Europene faptul că este foarte important ca raportul de monitorizare final, precum şi cel postaderare să ia în considerare şi problemele pe care comunitatea maghiară din România le invocă. Mă refer, spre exemplu, la asigurarea de către statul român a facilităţilor pentru învăţământul superior în limba maternă, o problemă a cărei soluţionare comunitatea maghiară o vede în legea autonomiei culturale. CE trebuie să monitorizeze strâns şi după aderare evoluţia, precum şi rezolvarea acestei probleme.
- Faptul că România nu a adoptat încă legea cu privire la statutul minorităţilor reprezintă un pericol pentru aderarea României la 1 ianuarie 2007?
- Nu, nu cred că faptul că parlamentul nu a adoptat legea statutului pune în pericol aderarea. Aceasta este însă o problemă pe care trebuie să o rezolve România. Repet, ea trebuie inclusă în monitorizarea generală a României după aderare, care va fi făcută de comisie.
- De ce a cerut Partidul Popular European în repetate rânduri amânarea recomandării CE cu privire la data aderării?
- Noi suntem optimişti în privinţa intrării ţării în UE la 1 ianuarie 2007. Nu PPE decide data aderării, ci Consiliul European, pe baza recomandării făcute de Comisia Europeană pe 16 mai. Problema principală în dezbaterile de miercurea trecută, pe baza preraportului comisarului Rehn, nu a fost amânarea anunţării datei aderării, ci care sunt măsurile de monitorizare a României după intrarea în UE şi cât de severă va fi monitorizarea aceasta.

Problemele semnalate de europarlamentari comisarului Rehn şi care, potrivit reprezentantului PPE, Kinga Gal, trebuie incluse în raportul CE şi strâns monitorizate chiar şi după aderarea României:
- eşecul României de a adopta legea privind statutul minorităţilor
- neasigurarea de către statul român a facilităţilor pentru învăţământ superior în limba maghiară
- discriminările din legea electorală
- nerespectarea legii privind restituirea proprietăţilor aparţinând Bisericii Romano-Catolice

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite