Situaţia din Irak e mai gravă decât pe vremea lui Saddam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia-şoc aparţine lui Hans Blix, fostul inspector-şef al ONU

Fostul inspector-şef al ONU în Irak, Hans Blix, a descris, într-un interviu, invazia americană în Irak ca fiind "un eşec total", care a cufundat ţara într-o situaţie mult mai gravă decât în timpul dictaturii lui Saddam Hussein.
Diplomatul de origine suedeză, care a condus grupul de inspectori internaţionali însărcinaţi cu găsirea aşa-numitelor arme irakiene de distrugere în masă (ceea ce s-a dovedit o himeră), a apreciat că guvernul american se află în prezent într-o situaţie fără ieşire, opinând că mult mai bine ar fi fost dacă războiul nu ar fi avut loc: "Sigur, Saddam s-ar afla în continuare la putere. Acesta ar fi, evident, un lucru negativ, de natură să nu îi încânte pe irakieni. Dar, fără îndoială, astăzi situaţia e mult mai gravă".
Premierul irakian se plânge că nu este consultat de americani
Primul-ministru irakian, Nouri al-Maliki, a criticat reprezentanţii militari şi diplomatici americani care au cerut guvernului de la Bagdad să stabilească un calendar cu date precise pentru curmarea actelor de violenţă care sfâşie ţara. "Acest guvern este expresia voinţei poporului şi nimeni nu are dreptul să ne spună ce să facem", a tunat el pe un ton neobişnuit în relaţiile cu puterea ocupantă, adăugând: "Sunt sigur că aceasta nu e politica oficială a guvernului american, ci, mai de grabă, ţine de actuala campanie electorală din SUA. Or, pe noi acest lucru (alegerile parlamentare americane - n.r.) nu ne interesează". Al-Maliki, care e de origine şiită, a deplâns, de asemenea, recentul raid al forţelor americane, sprijinite de auxiliari irakieni, asupra cartierului şiit al Bagdadului, raid soldat cu morţi şi răniţi în rândurile populaţiei, şi a anunţat că a cerut clarificări autorităţilor militare americane, "pentru ca această situaţie să nu se mai repete".
Bush: "Mersul războiului mă nemulţumeşte"
Fără a se referi direct la spusele premierului irakian, preşedintele Bush a declarat că SUA vor continua să îl susţină, precizând că "nu se vor exercita asupra guvernului irakian presiuni mai mari decât acesta poate să suporte". Cu o sinceritate dezarmantă, preşedintele a recunoscut că războiul din Irak nu decurge aşa cum ar dori. "ştiu că mulţi americani sunt nemulţumiţi de felul cum merg lucrurile în Irak şi la fel de nemulţumit sunt şi eu", a declarat Bush. În fine, fostul senator George McGovern, veteran al războiului din Vietnam şi candidat la Preşedinţia SUA, susţine că America este pe cale să repete "greşeala tragică din Vietnam". Împreună cu un expert al Departamentului de Stat în problemele Orientului Mijlociu, el expune, într-o carte apărută în aceste zile, un plan pentru retragerea trupelor americane din Irak, care să se încheie la 30 iunie anul viitor. Prezenţa americană, a menţionat el, nu face decât să stimuleze violenţele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite