Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de pensii este "extrem de vulnerabil" faţă de presiunile politice, care ar putea conduce la un eşec total al sistemului, se arată într-un studiu din luna iunie al Băncii Mondiale

Sistemul de pensii este "extrem de vulnerabil" faţă de presiunile politice, care ar putea conduce la un eşec total al sistemului, se arată într-un studiu din luna iunie al Băncii Mondiale privind dezvoltarea umană în România.

Banca Mondială avertizează că există mult prea multe posibilităţi de intervenţie discreţionară din partea politicienilor, ceea ce face ca orice proiecţie pe termen mediu şi lung să fie nesigură. Guvernul va continua politica de majorare a pensiilor acordate de la bugetul de stat, încurajat de un excedent financiar fragil al fondului de pensii de stat, dar Banca Mondială avertizează că alte majorări viitoare ale pensiilor trebuie însoţite de noi reforme care să confere sustenabilitate acestui proces, pe termen mediu şi lung.

Bugetul asigurărilor sociale de stat a înregistrat o scădere constantă - de la peste 1,1% din PIB în 1991 până la un deficit de 0,85% din PIB în 2003. Proiecţiile pe termen lung pe care le-a întocmit Banca Mondială în 2006 sugerează creşterea cheltuielilor şi stabilizarea acestora la o valoare de aproximativ 6% din PIB.

Printre riscurile evaluate în studiu se mai află introducerea pilonului II de pensii private. Tranziţia la pilonul pensiilor private va implica o serie de costuri bugetare, evaluate la 0,3% din PIB, în următorii patru ani, şi la 0,7% din PIB, între 2012 şi 2017.

În acelaşi timp, odată cu strângerea contribuţiilor aferente schemelor de pensii private obligatorii, piaţa de capital din România se va confrunta cu provocarea descurajantă de a spori afluxul de titluri de valoare naţionale sigure, care să se tranzacţioneze la un preţ stabilit în mod eficient.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite