Sistemul energetic a pierdut un an degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul din 2008 al Ministerului Economiei de a crea două companii energetice naţionale nu mai are nicio şansă de a se concretiza. Fără o reorganizare eficientă, sectorul cărbunelui, respectiv 40% din producţia naţională de energie, este în pericol de colaps.

După zece luni în care orice măsură de eficientizare a sistemului energetic a fost blocată de intenţia Ministerului Economiei de a diviza producătorii existenţi şi a-i grupa în două noi companii, sectorul energetic se află exact în situaţia în care era în urmă cu un an. Toamna trecută, Guvernul Tăriceanu aproba o Ordonanţă de Urgenţă prin care urma să fie înfiinţată o singură companie energetică integrată.

Marele perdant: populaţia

Proiectul nu a putut fi pus în practică, întrucât noua guvernare a venit cu o altă strategie, care viza formarea a două companii. Până acum, planul ministrului Adriean Videanu a mers mai departe, cu susţinere politică, în condiţiile în care PSD a primit conducerea unuia dintre cei doi giganţi.

Însă, ieri, preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi fostul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian, au anunţat că merg pe varianta unei singure companii energetice integrate, anulând, practic, tot ce s-a realizat în acest an. Pentru sistemul energetic, aceste schimbări de strategii înseamnă întârzieri care costă enorm.

Sectorul producţiei de energie pe bază de cărbune, care reprezintă 40% din electricitatea generată pe plan naţional, are nevoie de investiţii de peste două miliarde de euro pentru a se conforma cerinţelor de mediu impuse de Uniunea Europeană. Dar fără o restructurare în energie, minele de cărbune şi termocentralele nu vor putea susţine financiar aceste investiţii. Totodată, gradul mare de poluare al termocentralelor va duce la majorarea preţului final al energiei, întrucât orice depăşire a limitelor atrage penalităţi, care se vor regăsi în tarifele pentru consumatori.

Probleme în sectorul termo

„Dacă nu se face ceva imediat după 1 ianuarie, pe mulţi din sectorul cărbunelui nu-i vom mai vedea în viaţă în următorii ani“, susţine Dan Gheorghiu, preşedintele Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), incluzând la acest capitol Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului, precum şi centralele care utilizează aceste resurse.

„Este o lipsă crasă de decizie în sector. De 20 de ani nu s-a făcut nimic. Folosim aceleaşi hârburi din anii 1970, aceleaşi cazane ruseşti... Vor fi mari probleme în sectorul termo“, a spus Gheorghiu.

CONEL-ul se reface

Noua companie integrată va include toată producţia de energie şi Electrica, fără societăţile de gaze, a spus deputatul PSD Iulian Iancu. Întrebat dacă se va reface CONEL, acesta a răspuns afirmativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite