Sistemul centralizat de încălzire se îndreaptă spre colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun plan de modernizare a sistemelor locale de încălzire nu a fost pus în aplicare Sistemele centralizate de alimentare cu energie termică vor trebui, începând cu 2010, să fie

Niciun plan de modernizare a sistemelor locale de încălzire nu a fost pus în aplicare

Sistemele centralizate de alimentare cu energie termică vor trebui, începând cu 2010, să fie conforme normelor de mediu europene. În timp ce statul cheltuieşte, anual, sute de milioane de euro pentru subvenţionarea gigacaloriei, programul "Termoficarea 2006-2009" este blocat, astfel încât primăriile nu pot dispune de bani pentru modernizarea sistemelor locale de încălzire.

Prin programul "Termoficarea 2006-2009", statul s-a angajat să subvenţioneze în proporţie de 50% investiţiile în sistemele publice de alimentare cu energie termică. În plus, acordă subvenţii de 45% din preţul combustibilului, cu condiţia ca primăriile să vină cu un proiect tehnic de reabilitare a sistemului. Din 70 de proiecte, 60 au fost însă respinse, a declarat ieri, pentru "Adevărul", Mircea Toader, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivit lui Toader, programul Termoficare a fost blocat "aberant", întrucât se intenţionează ca o parte a finanţării să fie asigurată din fondurile europene, care au însă o altă metodologie de accesare. În plus, statul trebuia să contracteze un credit de 3,5 miliarde de euro, dar "nici nu s-au început demersurile de obţinere a finanţării", a adăugat Toader.

Peste 400 milioane de euro acoperă preţul real al gigacaloriei

Astfel, chiar dacă ar avea proiecte viabile, primăriile nu ar putea începe investiţiile, din lipsă de bani. Între timp, sfârşitul anului 2009, deadline-ul stabilit de UE pentru producătorii locali de a se conforma normelor de mediu, se apropie. Iar statul nu va mai putea subvenţiona combustibilul, ceea ce va arunca în aer preţul gigacaloriei. În sistemul centralizat de încălzire, preţul mediu pe ţară al unei gigacalorii, plus TVA, este de 125 lei, potrivit datelor prezentate de Dalkia România, concesionarul sistemului de încălzire din Ploieşti. Cu toate acestea, costul real al unei gigacalorii este în medie de 230 lei, iar diferenţa este plătită de bugetul autorităţilor locale şi de stat. Această diferenţă este de 400 milioane euro pe an, bani publici cu care, potrivit Dalkia, s-ar putea construi anual 10 CET-uri noi de 40 MW sau care ar putea fi alocaţi pentru modernizarea sistemelor de producţie, a reţelelor sau reabilitarea locuinţelor. Mai mult, pentru iarna 2006-2007 au fost angajate, pentru combustibil, credite externe garantate de stat în valoare totală de 288 milioane de dolari. În prezent, circa 7 milioane de persoane sunt alimentate cu căldură în sistem centralizat.

Fără bani de combustibil în această iarnă

"Statul nu a prevăzut în bugetul pe acest an sumele necesare subvenţionării cu 45% a costului combustibililor pentru încălzire în această iarnă", a mai declarat Mircea Toader. Sumele necesare, de circa 500 milioane de lei, ar putea fi alocate la următoarea rectificare bugetară, care ar putea avea loc în septembrie, deşi sezonul începe în octombrie. "Cu cât banii vin mai târziu, cu atât e mai rău. Achiziţia de combustibil trebuie să se facă până în septembrie", ne-a declarat Răzvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite