Sistem centralizat de termoficare sau centrale termice de apartament?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numarul romanilor care au renuntat la serviciile sistemului centralizat de distributie a energiei termice a crescut de la an la an. Satui sa plateasca pierderile din retea, in aceasta iarna, mii de

Numarul romanilor care au renuntat la serviciile sistemului centralizat de distributie a energiei termice a crescut de la an la an. Satui sa plateasca pierderile din retea, in aceasta iarna, mii de romani au optat pentru centrale de apartament, in ciuda faptului ca debransarea de la sistemul centralizat este un sistem greoi, care costa timp si bani. In acest fel, ei au scapat si de disconfortul oferit de furnizorii de utilitati. Adica, de acele perioade de sistare a livrarii apei calde pentru ca se fac revizii in societati. In continuare, sistemul centralizat de termoficare este nerestructurat. Romanii sunt nevoiti sa plateasca pierderi uriase cauzate de existenta unor echipamente vechi, ce depasesc in unele cazuri 50 de ani, randamentul scazut al CET-urilor, dezastrul din retelele de distributie. Desi pretul gigacaloriei a crescut continuu, energia termica se vinde sub costurile de productie. In plus, sistemul de incalzire centralizat traieste inca in lantul de datorii ale intreprinderilor. In aceste conditii, nu este de mirare ca unii demnitari pledeaza pentru centralele de bloc. Potrivit acestora, microcentralele sunt cele mai indicate pentru incalzirea locuintelor izolate, iar centralele de bloc, pe gaz si combustibil lichid sunt cel mai avantajos sistem pentru romani. Indiferent de avantajele si dezavantajele celor doua sisteme de incalzire, romanii vor lua o decizie in functie de propriile posibilitati financiare. Daca blocurile sunt racordate la centralele termice, aceasta este o solutie eficienta pe termen mediu si lung, recomanda specialistii. Centralele termice proprii sunt recomandate pentru o suprafata mare de incalzire. Anul trecut, speriati de numarul ridicat de solicitari de debransari de la sistemul centralizat, fostii ministri ai Cabinetului Nastase au cerut primariilor sa opreasca ritmul mare de debransari. S-a pus problema ca debransarea individuala sa fie interzisa, renuntarea la sistemul centralizat de incalzire fiind permisa doar la nivel de asociatie de locatari. Din fericire, fostul guvern nu a dat curs acestei initiative, insa debransarea este un proces foarte complicat in acest moment.
7 miliarde de dolari - costurile integrarii cu incalzirea
Serviciul de producere si distributie a energiei termice va fi aliniat la parametrii celui european in 15 ani. Costurile totale se ridica la circa 7 miliarde de dolari. Pentru a putea vorbi de o relatie directa intre caldura furnizata la consumator si factura de plata, randamentele de producere a energiei electrice si termice trebuie sa ajunga la 90-92 la suta, iar pierderile de energie sa nu depaseasca 5%. Se impune, astfel, modernizarea sistemelor de incalzire, renuntarea la transporturi la distante mari ale agentului termic primar, utilizarea in exclusivitate a conductelor preizolate, generalizarea contorizarii la bransament etc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite