Sirienii cotizează la Fondul Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mai veche datorie a Republicii Arabe Siria faţă de România va fi recuperată în rate, banii urmând să intre în contul Fondului Proprietatea. Sumele pe care România va reuşi să le

O mai veche datorie a Republicii Arabe Siria faţă de România va fi recuperată în rate, banii urmând să intre în contul Fondului Proprietatea.

Sumele pe care România va reuşi să le recupereze din creanţele externe au ca destinaţie despăgubirea foştilor proprietari, conform Legii proprietăţii din 2005. Ministerul Economiei şi Finanţelor a anunţat, ieri, că prima rată din această creanţă, respectiv 35% din valoarea totală de 118,1 milioande de dolari, ar putea fi plătită pe 31 mai 2007. În continuare, datoria Siriei faţă de statul român va fi plătită în decurs de patru ani, în rate semestriale. Procentajul de 35% reprezintă practic una dintre cele mai mari rate de recuperare obţinute de vreun stat creditor. Rusia, spre exemplu, a obţinut doar 20% din datoria pe care Siria o avea faţă de Moscova, în urma derulării unor contracte din industria de armament. "Menţionăm că termenii de recuperare obţinuţi de partea română sunt superiori tuturor celorlalţi termeni stabiliţi în negocierile cu celelalte ţări creditoare", se arată într-un comunicat al ministerului.

Avem de recuperat datorii de la 15 ţări

România are creanţe externe în 15 state, totalizând 1,427 miliarde dolari şi 1,099 miliarde ruble transferabile. Cu şase dintre cele 15 ţări debitoare: Sudan, Republica Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania şi Cuba, România nu a început încă negocierile pentru recuperarea creanţelor. Cea mare parte a sumei provine din datoriile Irakului, care vor fi plătite începând din 2009, timp de 19 ani, conform acordului încheiat cu acest stat, în 2005. Datoria recunoscută de Irak a fost de 2,5 miliarde dolari, însă, în urma negocierilor, a fost redusă conform înţelegerii Clubului de la Paris prin care ţările creditoare trebuie să şteargă o parte din datoriile globale.

În 2007, România a mai stabilit obligaţiile financiare ale statului Guineea la două milioane dolari, care vor fi încasate în decurs de trei ani. În prezent, ministerul de resort mai are în vedere reglementarea datoriilor statelor Mozambic, de peste 135 milioane dolari, şi ale Republicii Mongole, de circa trei milioane ruble transferabile.

De asemenea, autorităţile de la Bucureşti poartă negocieri pentru reglementarea datoriilor Libiei, reprezentând aproximativ 45 milioane dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite