Siria incearca sa evite o actiune militara impotriva sa
0Siria se afla din nou in centrul atentiei, dupa ce raportul germanului Detlev Mehlis in privinta asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri a ajuns pe masa Consiliului de Securitate, el
Siria se afla din nou in centrul atentiei, dupa ce raportul germanului
Detlev Mehlis in privinta asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri a ajuns pe masa Consiliului de Securitate, el acuzand oficialitatile de la Damasc pentru implicare in sofisticatul act terorist.
De aceea, in fata unei perspective deloc roze, care, intre altele, nu exclude posibilitatea unei actiuni militare impotriva sa, Siria isi multiplica demersurile pentru a evita ce este mai rau. Surse diplomatice citate ieri de ,Washington Post" aratau ca presedintele Bachar al-Assad a trimis o scrisoare la Washington, Londra si Paris in care promite judecarea ,pe baza unor probe concrete" a oricarui sirian ce are legatura cu asasinarea lui Hariri.
Dupa ce, marti, Assad i-a telefonat presedintelui Vladimir Putin, spre a-i spune ca Siria este dispusa sa coopereze cu comisia ONU si sa-i ceara ca raportul Mehlis sa nu fie instrumentalizat de Consiliul de Securitate, Moscova a anuntat oficial, ieri, ca va incerca sa evite impunerea de sanctiuni internationale impotriva Damascului. Purtatorul de cuvant al MAE rus, Mihail Kaminin, arata ca Rusia va face ,totul" pentru ca ONU sa nu adopte sanctiuni impotriva Siriei.
Membru permanent al Consiliului de Securitate, Rusia ar putea uza de dreptul ei de veto pentru a bloca orice rezolutie antisiriana. In schimb, presedintele George W. Bush a acordat un interviu televiziunii Al-Arabiya din Dubai, care este amplu comentat, in care spunea ca ,solutia militara este totdeauna optiunea ultima a unui presedinte", adaugand ca ,nimeni nu doreste o confruntare militara, dar Siria trebuie supusa unei presiuni insistente ca sa ia foarte in serios ancheta ONU privind asasinarea lui Hariri". ,Sper ca nu se va ajunge la o confruntare cu Siria", opina liderul de la Casa Alba, mentionand, totodata, posibilitatea unei actiuni militare, intrucat Damascul ,adaposteste grupari teroriste ce ameninta procesul de pace dintre Israel si palestinieni, intervine in problemele Libanului si permite circulatia ucigasilor care se deplaseaza in Irak pentru a omori oameni care doresc democratia". Pe urma, la 12 septembrie, ambasadorul SUA in Irak, Zalmay Khalilzad, declara ca ,rabdarea noastra in privinta Siriei se apropie de sfarsit si nici o optiune nu e exclusa".
De altfel, cum s-a vazut, dosarul Hariri nu e singurul din cauza caruia Siria este vizata de mai multa vreme si, de aceea, amenintarile si avertismentele adresate ei s-au inmultit in ultima vreme.
Presedintele Iranului cere "stergerea Israelului
de pe harta"
Presedintele ultraconservator iranian Mahmud Ahmadinejad, a declarat, miercuri, ca Israelul trebuie "sa fie sters de pe harta". "Asa cum a spus imamul Khomeiny, Israelul trebuie sters de pe harta", a spus el, intr-un discurs tinut la conferinta ,Lumea fara sionism", citat de AFP. Este primul apel public de aceste gen facut in ultimii ani de un oficial iranian cu rang inalt privind eliminarea statului Israel, desi ideea este sustinuta de propaganda regimului de la Teheran. Franta condamna ,cu cea mai mare fermitate" apelul presedintelui ultraconservator iranian, Mahmud Ahmadinejad, in cazul in care aceste afirmatii ,au fost intr-adevar rostite", a declarat Ministerul de Externe de la Paris. ,Am luat nota de informatiile de presa care redau declaratia presedintelui Ahmadinejad", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului francez al Afacerilor Externe, Jean-Baptiste Mattei.