Siria - in spatele atentatului sinucigas de la Tel Aviv?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Atentatul, soldat cu 4 morti si 50 de raniti, a fost revendicat de Jihadul islamic cu sediul la Damasc * Nici un cetatean roman nu a fost ranit

Premierul israelian Ariel Sharon a amenintat in prima sa reactie publica dupa atentatul de vineri noapte, de la Tel Aviv, ca va ingheta procesul de pace daca Autoritatea Palestiniana nu "va actiona impotriva terorismului." "Nu va fi inregistrat nici un progres in plan politic, repet - nici un progres in plan politic, pana cand palestinienii nu vor demara o campanie ferma pentru dezmembrarea gruparilor teroriste," a declarat Sharon. La randul sau, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a criticat vehement atentatul sinucigas de vineri seara, care "saboteaza pacea promisa de toate factiunile palestiniene," si a promis ca cei care au organizat atentatul vor fi prinsi si pedepsiti. Pana in prezent, trupele israeliene si politia palestiniana au retinut sapte persoane suspectate de implicare in atentatul sinucigas, care s-a soldat cu patru morti si 50 de raniti. Tragedia s-a produs, vineri, la scurt timp dupa miezul noptii, cand un militant sinucigas a detonat 30 de kilograme de explozibil, in mijlocul unor tineri care asteptau sa intre in discoteca The Stage din Tel Aviv. Initial atentatorul sinucigas, in varsta de 22 de ani, planuise sa detoneze incarcatura explozibila chiar in interiorul discotecii, insa paznicii nu l-au lasat sa intre si atunci a detonat centura exploziva in fata cladirii. Acesta este primul atentat comis in Israel in ultimele patru luni si primul atac dupa semnarea, la 8 februarie, la Sharm el-Sheikh, in Egipt, a unui acord de incetare a focului intre premierul israelian, Ariel Sharon, si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas.
Se cauta vinovatii
Intr-o prima faza, gruparile radicale Jihadul Islamic si Hamas au anuntat ca au respectat armistitiul si ca nu au nici o legatura cu acest atac. Insa, sambata, un responsabil al miscarii radicale palestiniene Jihadul islamic a revendicat atentatul sinucigas. Militantul, pe nume Abdallah Chibaya, a afirmat ca atentatul a venit "ca raspuns la asasinatele si distrugerile de case" comise de statul evreu. Chibaya, responsabil al Jihadului islamic in regiunea Tulkarem (nordul Cisiordaniei), de unde era originar autorul atentatului, a acuzat totodata Autoritatea Palestiniana de "colaborare cu Israelul si SUA". Armata israeliana a reactionat rapid arestand, sambata, pe doi dintre fratii autorului atentatului, in urma unei incursiuni in nordul Cisiordaniei. La randul sau, liderul palestinian, Mahmud Abbas, a invinovatit o "a treia parte" pentru atentatul comis la Tel Aviv, dar nu a oferit alte detalii in acest sens.
Israelul ameninta Damascul cu o actiune militara
Ministrul israelian al apararii Zeev Boim acuza Siria ca ar fi in spatele atentatului sinucigas din capitala israeliana. "Israelul a mai atacat obiective din Siria si daca presedintele Bashar al-Assad are nevoie de un alt semnal din partea Tel Aviv-ului, il va primi," a declarat duminica Zeev Boim, la un post de radio israelian. El a mai precizat ca un atac israelian il va determina pe presedintele sirian sa devina mai sever cu gruparile islamiste cu sediul la Damasc (referindu-se la Jihadul islamic). Guvernul de la Damasc a dezmintit orice legatura cu atentatul. "Siria nu are nici o legatura cu aceasta operatiune, iar biroul Jihadului Islamic de la Damasc este inchis", a declarat un responsabil al Ministerului sirian de Externe. In ciuda declaratiilor de nevinovatie ale Siriei, ministrul apararii israelian, Shaul Mofaz, a decis in cursul unei reuniuni a sefilor apararii israeliene sa trimita, saptamana viitoare, responsabili ai apararii in strainatate intr-o ofensiva diplomatica pentru a prezenta argumentele Israelului impotriva Siriei. Totodata, in cursul aceleiasi reuniuni de urgenta a responsabililor securitatii israeliene, Mofaz a inghetat planul de retragere a fortelor israeliene din mai multe orase din Cisiordania, fara a se preciza pentru cat timp a fost suspendat. Mofaz a autorizat reluarea operatiunilor militare impotriva Jihadului Islamic, considerand ca Israelul nu mai este obligat sa respecte armistitiul incheiat cu palestinienii. In urma armistitiului declarat la summitul de la Sharm el-Sheikh, in 8 februarie, statul evreu se angajase sa-si retraga trupele din cinci orase din Cisiordania si sa lase fortele palestiniene sa le asigure securitatea.
Lamia Beligan: "...sa vezi creierii oamenilor intinsi pe ziduri..."
Cativa actori romani din trupa Teatrului National din Bucuresti se aflau la Tel Aviv in momentul atentatului
"Intamplarea a facut sa stam chiar foarte aproape de Clubul de noapte unde a avut loc atentatul, club care se numea chiar Scena. In momentul exploziei, eu si tata nu eram in hotel, ci intr-o masina, ne intorceam de la niste prieteni. Dar pe colegii mei care erau in hotel i-am gasit ingroziti, ei au auzit totul foarte tare. Culmea e ca Silviu Biris si Ileana Olteanu chiar se gandeau sa iasa in noaptea aceea, una din variante fiind sa se duca sa danseze, numai ca au renuntat, fiindca erau foarte obositi. Am fost acolo dupa aceea: e groaznic sa vezi creierii oamenilor intinsi pe ziduri. Am inteles ca erau oameni foarte tineri, care stateau la coada sa intre la discoteca, erau controlati foarte strict. De aceea se pare ca s-a declansat explozia mai repede, cel ce purta dinamita speriindu-se. Toti cei din jurul lui au murit, bineinteles, dar daca ar fi apucat sa intre in discoteca era dezastru. De la cei de acolo am inteles ca de ceva timp nu mai fusesera atentate, aproape se asteptau, mai ales ca era shabat si de obicei teroristii profita de asta. Noi ne-am dus fara teama acolo, eu cel putin nu sunt fricoasa, am zis ca daca e sa se intample, tot se intampla. Dar e bine sa te feresti, o data ajuns in Israel, de locurile aglomerate, chiar daca ei sunt foarte precauti, foarte grijulii, foarte atenti cu aceste controale pe care le fac peste tot, fie ca e vorba de o intrare in supermarket, fie ca e Zidul plangerii". Cativa actori romani din trupa Teatrului National din Bucuresti se aflau la Tel Aviv in momentul atentatului de sambata. Ei erau la capatul unui turneu de o saptamana cu spectacolul Egoistul de Jean Anouilh, in regia lui Radu Beligan, care interpreteaza si rolul principal. Alaturi de acesta joaca in spectacol Carmen Stanescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Ileana Olteanu, Cesonia Postelnicu, Mihai Fotino, Damian Crasmaru, Silviu Biris, Mihai Niculescu. Actorii s-au intors la Bucuresti duminica dimineata.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite