Siria nu acceptă "căşti albastre" la frontiera sa cu Libanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

exigenţele Israelului referitoare la desfăşurarea unei forţe a ONU la frontiera dintre Siria şi Liban, care reprezintă una dintre clauzele armistiţiului impus de Rezoluţia 1701. Pentru Assad,

exigenţele Israelului referitoare la desfăşurarea unei forţe a ONU la frontiera dintre Siria şi Liban, care reprezintă una dintre clauzele armistiţiului impus de Rezoluţia 1701. Pentru Assad, prezenţa "căştilor albastre" în acel loc echivalează cu un gest "ostil" şi ar reprezenta o "atingere a suveranităţii libaneze". Ca urmare, el a cerut guvernului de la Beirut "să-şi asume responsabilităţile şi să nu întreprindă nicio acţiune care ar putea afecta relaţiile cu Siria". "Nu va exista o delimitare a graniţelor înainte ca forţele israeliene să se retragă din zona fermelor Shebaa", spunea Assad, care a elogiat "victoria" Hezbollah, opinând că ea a fost suficientă pentru a da o lecţie Israelului şi a dovedi că acesta "a eşuat în tentativa lui vizând izolarea Siriei".
Fermele Shebaa, situate la graniţa dintre Liban, Siria şi Israel, sunt ocupate de evrei de aproape 40 de ani, constituind o sursă de tensiune între cele trei ţări. Eliberarea lor a fost argumentul invocat de Hezbollah pentru a continua războiul împotriva Israelului după retragerea acestuia din sudul libanez, în mai 2000. Aşadar, Assad îşi menţine tonul dur adoptat în discursul rostit la 15 august, când a criticat liderii arabi - şi îndeosebi pe cei egipteni şi saudiţi - pentru că s-au distanţat de Hezbollah în timpul conflictului. În opinia unor analişti de la Damasc, Assad a vrut să arate că "Siria nu va încheia un acord cu Washingtonul în detrimentul Hezbollah, aprobând dezarmarea grupării în schimbul unui dialog cu Washingtonul". De altfel, reacţia internaţională la acest discurs a fost promptă: în vreme ce unele ziare arabe, îndeosebi egiptene, îl critică cu violenţă, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeir, şi-a anulat vizita la Damasc. Cu toate acestea, Assad îşi menţine poziţia, cu riscul izolării ţării sale. Există însă şi opinii care susţin că, dimpotrivă, "succesul" repurtat de Hezbollah în confruntarea cu Israelul a întărit Siria şi, deopotrivă, a periclitat serios poziţia statelor arabe reformiste şi a celor care au criticat acţiunile grupării şiite libaneze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite