Siretul ameninta cu o noua viitura in Galati

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a precipitatiilor cazute in nordul Moldovei, in momentul de fata avem un anumit grad de risc pe bazinul inferior al Siretului. "Toate acumularile din amonte de Calimanesti au atins cotele

Ca urmare a precipitatiilor cazute in nordul Moldovei, in momentul de fata avem un anumit grad de risc pe bazinul inferior al Siretului. "Toate acumularile din amonte de Calimanesti au atins cotele maxime in asa fel incat a fost nevoie sa creasca debitul evacuat din acumularea de la Calimanesti. Initial, s-a pornit de la 900 metri cubi pe secunda, s-a crescut pana la 1.650 metri cubi pe secunda, cat este si in momentul de fata", a afirmat, ieri la pranz, Mihai Capra, prefectul Galatiului. Apele revenisera deja de duminica in zonele pe care le inundasera si in urma cu sase saptamani. Inaintarea le-a fost usurata mult de faptul ca bresele facute in diguri nu erau inca acoperite. Astfel, in comuna Liesti, viitura nu a tinut cont de sacii cu nisip aruncati in diguri, acoperind zeci de hectare de culturi agricole ori pasuni. In aceeasi localitate sunt puse in pericol si puturile statiei de captare a apei ce alimenteaza o parte a Galatiului. In Piscu si Vames, bresele din diguri au fost acoperite in mare masura cu pamant ce ar putea fi spalat de apele in crestere. "Acum putem spune ca situatia este sub control. Am lucrat la diguri si am astupat bresele din dig, precum si intrarile in satele Piscu si Vames. Apele au intrat insa pe pasune. Nu cred ca vom face fata unui nou val de inundatii. Ultima avertizare de la Prefectura ne indica faptul ca debitul Siretului a ajuns la 1.700 metri cubi pe secunda. Daca va mai creste, digurile nu vor mai face fata", spune Mihaita Musca, primarul comunei Piscu.

Al patrulea val de inundatii a facut 18 morti si a lasat fara case 1.400 de persoane
Potrivit ultimului bilant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), 18 persoane au murit si aproape 1.400 au fost evacuate de autoritati din cele peste 500 de localitati afectate de precipitatiile abundente din ultima saptamana. Peste 47.000 ha de terenuri agricole au fost afectate de precipitatii si caderi de grindina, iar aproximativ 5.356 de hectare de pasuni si peste 76 de paduri sunt inca acoperite de ape. Apele revarsate au avariat si 24 de kilometri de drumuri nationale, 344 de kilometri de drumuri judetene si 1.242 de drumuri comunale. Reprezentantii autoritatilor au ajutat, cu pompe, la evacuarea apei din case si au inceput evaluarea pagubelor pentru a stabili un necesar de materiale pentru refacerea constructiilor afectate. Totodata, autoritatile au dispus vaccinarea persoanelor evacuate din zonele calamitate.

Apele au ucis mii de pasari, animale si o tona puiet de pastrav
Foarte multe animale au fost luate de ape in ultima saptamana. Potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare au fost afectate de inudatii 14 judete, cele mai multe animale moarte inregistrandu-se in Teleorman, Dolj, Olt, Caras-Severin, Mures si Botosani. Au fost luate de ape 15.986 pasari, 52 porci, 42 purcei, 11 bovine adulte, trei vitei, cinci cai, opt familii de albine, 14 oi, doua capre si o tona puiet de pastrav. Autoritatile au declarat disparute alte 6.203 pasari, opt porci si 220 de oi. Pentru prevenirea si combaterea bolilor la animale, specialistii directiilor judetene sanitar-veterinare au constituit comandamente antiepizootice locale. In aceste zile este in plina desfasurare activitatea de strangere a cadavrelor, dirijarea lor la putul sec sau la incinerare si de dezinfectie a zonelor de unde s-a retras apa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite