Sinodul BOR nu cedează patrimoniul greco-catolicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, în ultima zi a lucrărilor Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au fost discutate câteva subiecte de interes în legătură cu patrimoniul bisericesc şi implicarea BOR în acţiuni

Ieri, în ultima zi a lucrărilor Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au fost discutate câteva subiecte de interes în legătură cu patrimoniul bisericesc şi implicarea BOR în acţiuni social-caritative.
A fost hotărâtă colaborarea cu autorităţile statului pentru acreditarea unităţilor de cult creştin ortodoxe în vederea accesării de fonduri structurale alocate României de Uniunea Europeană. Aceste fonduri vor fi îndreptate către restaurarea unităţilor de cult care deţin clădiri de patrimoniu. Pe de altă parte, vor fi sprijinite acele biserici locale care intenţionează să se implice activ în programele sociale aceasta fiind o acţiune constantă a ultimilor ani în cadrul BOR.
Sursele nostre spun că în cadrul Sf. Sinod a fost aprobat ca act al întregii Patriarhii o decizie luată la întâlnirea sinoadelor Mitropoliei Ardealului şi a Clujului legată de patrimoniul din Ardeal. Amintim că în şedinţa comună a ierarhilor celor două mitropolii ardelene, desfăşurată în septembrie, a fost decisă o punere de acord asupra disputelor patrimoniale în legătură cu Biserica greco-catolică, în principal. A fost asimilat astfel proiectul de lege al deputatului PD Aurel Zegrean, prin care se prevede ca retrocedările patrimoniale să se facă după principiul proporţional, al parohiilor actuale şi după numărul de credincioşi. În pofida protestelor greco-catolicilor care fac demersuri pentru retrocedarea integrală a bunurilor avute anterior desfiinţării acestui cult de către regimul comunist.
Membrii Sf. Sinod al BOR au mai decis canonizarea Sf. Cuv. Pahomie de la Gledin, cu ziua de sărbătorire la 14 aprilie. De asemenea fapt rar în tradiţia ortodoxă a ultimilor ani , a fost aprobată retragerea din scaunul de Episcop al Oradiei, Bihorului şi Sălajului a PF Ioan Mihălţan, începând cu 1 ianuarie 2007. Ierarhii BOR au mai hotărât ca ziua de 13 noiembrie să fie proclamată "Ziua Bibliei", "având în vedere rolul Sf. Scripturi în viaţa liturgică şi formarea duhovnicească a credincioşilor", se arată într-un comunicat primit la redacţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite