Sinistratii din Vrancea ingheata prin corturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Noaptea-i moarte! E frig rau! Sa vina autoritatile sa stea cu noi in cort", spune Maria Caramaliu, care locuieste intr-un cort, impreuna cu sotul, fiul, nora si un nepot de doar 5 luni. Alaturi de

"Noaptea-i moarte! E frig rau! Sa vina autoritatile sa stea cu noi in cort", spune Maria Caramaliu, care locuieste intr-un cort, impreuna cu sotul, fiul, nora si un nepot de doar 5 luni. Alaturi de ea, alti peste 100 de sinistrati din comuna vranceana Nanesti dorm inca in corturi, la temperaturi de 6-7 grade Celsius. Cei mai multi dintre acestia, batrani sau familii cu mai multi copii, declara ca au pierdut orice speranta de a avea un acoperis deasupra capului in iarna acestui an si fac un apel disperat la autoritatile centrale sa ii ajute, mai ales acum cand vremea s-a racit foarte mult. "Au stiut sa ne ia cu barcile ca sa nu ne inecam, asta vara, si acum ne lasa sa murim! Mai bine muream atunci! Sa vie focul, cutremurul, gripa aviara sa ne ia cu totul! Ce sa fac daca cimentul l-am luat de o luna, iar boltarii ii luam abia acum. Tot satul e afectat si la iarna nu stiu unde stam", se plange Ionita Stoica, capul unei familii cu doi copii. Primarul comunei Nanesti, Neagu Stoica, sustine ca la iarna, adica peste maximum o luna de zile, nici unul dintre cei 115 sinistrati care, in prezent, dorm in corturi nu vor mai sta in frig. Primarul a declarat ca celor 115 sinistrati din Nanesti le-a gasit un loc in care sa ii cazeze in comunele invecinate, dar ca acestia nu vor sa isi paraseasca gospodariile. "Daca vor, ii duc astazi in casa cu soba calda. Dar e greu sa-i urnesti din batatura lor... Satenii din Calieni si cei din comuna Fundeni, Galati, s-au oferit sa-i gazduiasca pe cei care au ramas fara case, aici, la Nanesti", spune Stoica.
Nici in Timis victimele apelor nu au un acoperis
Frigul din ultimele zile i-a prins pe sinistratii din localitatea timiseana Otelec in corturi sau in grajduri, oamenii fiind nevoiti sa doarma noaptea imbracati cu haine groase si acoperiti cu paturi, pana cand le vor fi terminate casele. Adaposturile improvizate care i-au aparat pe sinistrati de ploi si vant nu tin si de cald, asa ca, inauntru, oamenii se imbraca gros si se acopera cu plapumi, pentru ca, de multe ori, este la fel de frig ca afara. "Aici a fost cocina, acum nu avem cu ce sa ne incalzim, mai punem plita la curent. Dimineata ne grabim sa iesim afara, sa ne incalzim la lucru prin curte sau la casa", a spus unul dintre sinistrati, Fenyvesi Ferdinand. Consiliul Judetean Timis le-a cerut primariilor din zonele afectate de inundatii ca de marti sa faca liste cu cei care dorm in adaposturi improvizate, pentru ca, la nevoie, sa-i mute in scoli sau camine culturale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite