Sinistraţii din Potelu au devenit pescari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundaţiile din aprilie, anul acesta, i-au pricopsit pe oamenii din satul Potelu, judeţul Olt. După jalea şi disperarea care i-a doborât pe sinistraţii din zonă, în momentul în care

Inundaţiile din aprilie, anul acesta, i-au pricopsit pe oamenii din satul Potelu, judeţul Olt. După jalea şi disperarea care i-a doborât pe sinistraţii din zonă, în momentul în care autorităţile au decis la vremea respectivă să spargă digul de la Bechet-Dăbuleni, judeţul Dolj, şi au inundat aproximativ 10.000 ha de teren agricol, acum ţăranii din Potelu sunt convinşi că tot răul a fost spre bine. Balta imensă care le-a acoperit fără voia lor pământurile pe care cultivau grâu şi porumb musteşte de peşte.
"Ce făceam, dacă nu era nenorocirea din primăvară?"
Cu zorile-n cap, nea Tinel (72 de ani), din satul Potelu, se duce pe balta de lângă case. După câţiva paşi pe şoseaua mărginită de resturi de saci, altădată plini de nisip, ca să poată apăra satul de Dunărea umflată, el ajunge la "rezervaţia" lui, cum îi place să-i spună zonei inundate, controlat. Îşi aşază ochelarii mai bine pe nas. Una dintre lentile este spartă, însă improvizaţia cu sticlă colorată, agăţată de toarte, îl scapă de soarele puternic. "Ce făceam, dacă nu era nenorocirea din primăvară? Adunam ciocani, dacă aveam noroc să nu dea bruma. Acuma, măcar pot să câştig şi-un ban", povesteşte bărbatul, în vreme ce scoate mămăliga din sac şi îşi instalează undiţa din stuf. După câteva ore, carasul şi crapul se adună în sacul lui nea Tinel, pe care anul trecut îl folosea la strânsul grâului. "Io-l dau cu 30.000-40.000 de lei (vechi - n.r.), dar ăştia care au prins şalău cer mai mult", mai spune ţăranul, arătând cu degetul spre doi consăteni aflaţi la câţiva metri pe lac, cocoţaţi pe un colac improvizat dintr-o cameră de la o roată de tractor. "şalău ai prins, mă?", se duce vorba din pescar în pescar, ca să se găsească norocosul. Doar unul, un puşti, agăţase un singur şalău cam la două kilograme, pe care nu-l vindea, dar ne sfătuia să-i căutăm în sat pe cei care întind plase şi care prind mai mult.Chiar la intrare în sat, un alt iniţiat în ale pescuitului stă ca un cocostârc pe rămăşiţele unei gospodării, în dreptul căreia a rămas o placă din lemn, pe care scrie: Proprietate Privată.
Visul frumos se termină în decembrie
Directorul Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) Dolj, Daniela Prodan, spune că oamenii vor fi dezamăgiţi, după ce autorităţile vor scoate apa din zona inundată. "Este foarte posibil ca visul frumos al localnicilor-pescari să se termine chiar în decembrie anul acesta, când cele patru staţii de desecare vor trage toată apa care a rămas pe terenuri", susţine Prodan. Ea a adăugat că, în prezent, există un culoar între Dunăre şi aria dintre satele din Dolj şi Olt, şi, prin urmare, toate soiurile de peşte care se află în fluviu se "plimbă" şi pe tarlalele oamenilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite