Singurul muzeu privat de cutii vorbitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţia radioamatorului clujean Vasile Durdeu are exponate folosite în trecut de Serviciul de Informaţii Externe. Primul „muzeu” particular de aparatură de comunicare din ţară există în localitatea Sînpaul, din judeţul Cluj.

Într-o camera mică sunt expuse peste 150 de radiouri vechi, dar şi numeroase alte piese folosite în transmisiuni radio şi de metrologie. Au fost adunate în decurs de 44 de ani de către Vasile Durdeu, multiplu campion naţional şi internaţional al României de radioamatorism. Acestea sunt doar câteva piese din colecţia impresionantă  deţinută de clujean, care nu a putut fi expusă în întregime în casa acestuia din Sânpaul din lipsa spaţiului adecvat.
Cei interesaţi pot, însă, să vadă în cadrul expoziţiei aparate de radio „de colecţie”, cel mai vechi fiind unul cu tuburi din 1930, dar şi aparate de comunicare construite de acesta. „Această expoziţie reprezintă o mare parte din viaţa mea. Am vrut să fac această expoziţie permanentă, pentru că m-am gândit că vor veni vremuri când alţii vor dori să vadă ce am făcut o viaţă”, a declarat radioamatorul Vasile Durdeu.

Exponate de la SIE în casa din Sînpaul

Contrar aşteptărilor, mai bine de 80% din exponatele colecţiei sunt funcţionale. Printre atracţiile expoziţiei sunt aparatul radio cu tuburi mecanice Emerson din Statele Unite ale Americii cu o vechime de 53 de ani, primul aparat radio cu tuburi proiectat de inginerii români sau un aparat radio care a fost deţinut de fiica lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Lica Gheorghiu, din 1942. Majoritatea aparatelor au fost cumpărate de la Oser, prezenţa lui Vasile Durdeu fiind o obişnuinţă la târgurile de vechituri organizate în fiecare sâmbătă.
Expoziţia include şi o staţie de emisie-recepţie procurată de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, o antenă parabolică gigant, dar şi un emiţător de 15 kw, obţinut de la Serviciul de Informaţii Externe (SIE) pentru al cărui transport s-au folosit patru maşini şi care dacă ar fi pus în funcţiune ar lăsa o comună întreagă fără curent.
Asemenea emiţătoare erau folosite de SIE pentru a ţine legătura între România şi celelalte ţări. Când vine vorba de aspectul financiar, clujeanul nu doreşte să facă un bilanţ al sumei cheltuite pentru pasiunea lui, însă ne-a mărturisit ca este vorba de „mulţi bani”. „Expoziţia există numai pentru că soţia mea a fost foarte înţelegătoare şi a acceptat pasiunea mea, în condiţiile în care nu prea ştie ea ce este radioamatorismul”, a explicat clujeanul.
Vasile Durdeu locuieşte în perioada iernii la Cluj-Napoca, drept care cei care doresc să viziteze micul lui „muzeu” o pot face doar contactându-l telefonic sau prin intermediul emailului. Autorităţile locale intenţionează să amplaseze indicatoare care să direcţioneze turiştii interesaţi de vizitarea expoziţiei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite