Sindicatele se pregătesc să ceară demisia guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru din cele cinci confederaţii sindicale au dat un ultimatum guvernului, care are o săptămână pentru începerea negocierilor de pe lista de revendicări înaintată în urma mitingurilor din

Patru din cele cinci confederaţii sindicale au dat un ultimatum guvernului, care are o săptămână pentru începerea negocierilor de pe lista de revendicări înaintată în urma mitingurilor din luna mai. Confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical (BNS), CNSLR Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Confederaţia Naţională Sindicală Meridian reproşează guvernanţilor lipsa dialogului social şi a disponibilităţii pentru soluţionarea conflictelor apărute în domeniul învăţământului, administraţiei publice, sănătăţii, transporturilor şi comunicaţiilor poştă. "Dacă guvernul nu începe negocierile, renunţăm la pichetări, la care autorităţie s-au arătat indiferente. Deja ne pregătim de mitinguri, urmate de greve generale, care vor începe în jur de 20 noiembrie", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS, care a mai adăugat: "Vom înlocui lista de revendicări cu o singură revendicare: demisia guvernului!".
Cea mai importantă revendicare a sindicaliştilor este creşterea salariului minim pentru 2007. În raport cu salariul mediu pe economie, salariul minim a rămas la un procent de 34 la sută, deşi România s-a angajat să respecte prevederile Cartei Sociale Europene, care prevede un procent de 60 la sută.
O altă nemulţumire a sindicaliştilor este indiferenţa autorităţilor cu privire la creşterea preţului la utilităţi. Politica de ocupare este şi ea criticată: "În UE, se cheltuieşte pentru ocupare 2,3 la sută din PIB, în timp ce la noi procentul este de 0,5 la sută. Deşi e considerată de guvern prioritate naţională, România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte formarea profesională", a mai adăugat Dumitru Costin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite