Sindicatele considera ca noul Cod al Muncii permite patronilor sa reduca salariile dupa bunul lor plac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile confederatii din Romania au constatat ca le-au fost incalcate intelegerile convenite in timpul negocierilor pe marginea Codului Muncii. Acestia acuza patronatul ca documentul prezentat spre

Marile confederatii din Romania au constatat ca le-au fost incalcate intelegerile convenite in timpul negocierilor pe marginea Codului Muncii. Acestia acuza patronatul ca documentul prezentat spre avizare in Consiliul Economic si Social a suferit modificari fata de cele discutate anterior. Sindicalistii au constatat ca partea patronala a incercat in sedinta Consiliului Economic si Social sa impuna noi modificari cu privire la modalitatea de stabilire a normelor de munca. Prin aceste norme s-ar aduce atingeri grave intereselor salariatilor din Romania, considera sindicalistii. Ei avertizeaza Executivul ca, in cadrul celei de a 93-a Conferinte O.I.M., de la Geneva, Romania a fost inscrisa pe lista neagra a tarilor care nu respecta aplicarea normelor de munca. Liderii confederatiilor considera "inadmisibil modul in care Guvernul Romaniei s-a comportat fata de partenerii sociali implicati in negocierea modificarii Codului Muncii. Specialistii sindicatelor sustin ca articolul incriminat este formulat de asa natura incat permite angajatorului sa stabileasca unilateral normele de munca, inghetarea sau diminuarea salariilor. Sindicatele cred ca se impune de urgenta adoptarea unei legislatii complementare Codului Muncii, precum si a altor instrumente care pot conduce la un climat de stabilitate in piata muncii. Marile confederatii sindicale vor beneficia de asistenta tehnica in problema medierii Codului Muncii, din partea OIM.

Sindicalistii lemnului acuza BNR de subminarea economiei nationale
"In numele celor saraci si umiliti, cerem Parlamentului Romaniei, Senatului si Camerei Deputatilor sa ia masuri". Acestea sunt cuvintele cu care Vasile Badica, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, incepe o scrisoare deschisa catre autoritatile statului. Federatia sindicala este ingrijorata de "situatia dezastruoasa din industria prelucrarii lemnului cu activitate la export si de lipsa de preocupare a Guvernului de a intreprinde masuri pentru salvarea celor 650.000 de salariati si familiile acestora de la un genocid social". "Avand in vedere masurile nesabuite ale Guvernului, de majorare de la 1 iulie 2005 a pretului la energia electrica, gaze si combustibil, cat si hotararea Bancii Nationale de devalorizare artificiala a monedei europene in raport cu moneda nationala, pentru a mentine inflatia, falimentul intreprinderilor exportatoare este inevitabil". Asa ca Badica acuza actuala conducere a BNR de subminarea economiei nationale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite