Sinca Noua, comuna pentru care Europa inseamna realitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situata in inima Ardealului, in vechea Tara a Fagarasului, localitatea Sinca a avut o istorie agitata. Pe timpul prigoanei impotriva ortodoxiei, in vremea imparatesei Maria Tereza, cand sute de

Situata in inima Ardealului, in vechea Tara a Fagarasului, localitatea Sinca a avut o istorie agitata. Pe timpul prigoanei impotriva ortodoxiei, in vremea imparatesei Maria Tereza, cand sute de lacasuri de cult au fost mistuite de flacari din ordinul generalului Bucov, peste 88 de familii din Sinca si-au parasit gospodariile si s-au refugiat pe dealurile impadurite din imprejurimi. Patru familii au ramas insa pe locul din batrani, care s-a numit apoi, Sinca Veche. Au rezultat doua asezari: Sinca Veche si Sinca Noua. Pentru ca satenii din Sinca Noua au refuzat cu vehementa colectivizarea, in anul 1968 localitatea a fost desfiintata si trecuta in administratia unei comune vecine, Poiana Marului.
Comuna cu "brand" ecologic
"Dupa Revolutie, sincanii si-au dorit sa reinfiinteze vechea comuna, insa lupta nu s-a dovedit usoara, spune primarul Dumitru Flucus. De abia pe 10 mai 2005, locuitorii satului si-au vazut visul cu ochii, in urma publicarii in Monitorului Oficial a deciziei de reinfiintare a comunei Sinca Noua. Conform traditiei instituita in Romania dupa 1990, locuitorii din Sinca Noua si-au dorit ca localitatea lor sa se infrateasca cu una dintr-o tara europeana. Dupa ce a muncit mai multi ani in Germania, actualul primar Dumitru Flucus a optat pentru infratirea cu un sat din fosta RDG. Nemtii insa le-au cerut sincanilor sa aiba o strategie de dezvoltare pe doua decenii. Ardelenii, ambitiosi nu s-au lasat si dupa discutii in cadrul obstei comunale si, sfatuiti de un localnic german stabilit in zona, au elaborat strategia, incluzand planuri de dezvoltare riguros realizate si punctate pe ani. Pana la urma, Sinca Noua s-a infratit cu localitatea germana Wulkow si a fost declarat ,Sat European" spre mandria celor de aici. ,Ne-am gandit sa facem din Sinca Noua prima comuna ecologica din Romania, continua primarul. Avem aici animale ecologice, lapte ecologic, cartofi, mere, prune, iarba si plante netratate chimic. Vrem sa avem brandul nostru: produs in Sinca, sanatos, curat, ecologic. Se vor organiza in viitor mai multe pensiuni agroturistice". Una din marile bogatii ale zonei este biodiversitatea. In padurile din apropiere traiesc multi ursi, mistreti si rasi. Strainii care poposesc in Sinca Noua sunt foarte incantati de faptul ca dintr-un foisor special amenajat de Directia Silvica pot contempla aceste animale. La ora actuala, in Sinca Noua traiesc 2.000 de oameni, impartiti in aproximativ 400 de familii. Locuitorii detin nu mai putin de 200 de tractoare. Exista o scoala generala cu clase de la I la VIII, iar de anul viitor se va introduce si invatamant in limba germana. Astfel, copiii sincanilor vor putea sa comunice in viitor mai bine cu ,fratii" lor din Wulkow.
Satenii si-au cumparat centrala telefonica
Pana in 1999, in Sinca Noua nu existau decat 5 telefoane, si acelea cu manivela. Cand satenii s-au dus cu cererea la RomTelecom li s-a spus ca abia dupa 20 de ani vor avea si ei telefoane fixe. Solutia era sa-si cumpere singuri o centrala. Atunci, un grup de initiativa, a mers din casa in casa pentru a-i convinge pe oameni de utilitatea detinerii unui aparat telefonic. In cateva saptamani, au reusit sa stranga 40.000 de dolari si problema s-a rezolvat. Desi situata in apropierea unor conducte magistrale de gaz metan, localitatea era incalzita cu lemne. S-a format un nou grup de initiativa, care a mers din casa in casa pentru a strange jumatate din banii necesari aducerii conductei prin centrul comunei, cealalta jumatate urmand sa fie platita de stat. Viata spirituala se con-cen-treaza in jurul monumentalei biserici Sf. Nicolae din centrul comunei, iar in satul Paltinul, arondat comunei Sinca Noua, preotul paroh Sorin Suciu este in prag de a finaliza un nou lacas, cu hramul Sf. Pantelimon.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite