Silvicultorii mai au mult de împădurit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pânâ la sfârşitul anului, mai trebuie plantaţi puieţi pe încă 5.000 de hectare Reprezentanţii Romsilva au declarat ieri că, până la sfârşitul acestui an, mai sunt de plantat

Pânâ la sfârşitul anului, mai trebuie plantaţi puieţi pe încă 5.000 de hectare

Reprezentanţii Romsilva au declarat ieri că, până la sfârşitul acestui an, mai sunt de plantat puieţi pentru regenerarea pădurilor pe o suprafaţă de 5.294 hectare. Cea mai mare parte a suprafeţei care trebuie împădurită se află în judeţele Tulcea, Brăila, Craiova, Alexandria, Slobozia, Călăraşi, Constanţa, Vaslui şi Slatina.

Romsilva va mai planta şi 700 de hectare de teren degradat preluat în fondul forestier. Cele mai mari suprafeţe degradate rămase pentru plantat de puieţi sunt în Brăila, Alexandria, Craiova şi Tulcea.

"Pentru că un număr mic de direcţii silvice au suprafeţe mari de plantat, e mai dificil să terminăm programul de împăduriri", a spus Gheorghe Dima, directorul în cadrul Romsilva. Valoarea totală a lucrărilor de regenerare a mediului forestier este de 45,5 milioane lei, dintre care 11,8 milioane lei sunt destinaţi pentru lucrări de împădurire a terenurilor degradate.

În 2007, regenerarea naturală s-a realizat deja pe 5.773 hectare, împăduririle în fond forestier s-au efectuat pe 5.082 hectare, iar lucrările de împăduriri în terenuri degradate preluate au totalizat 1.132 hectare.

Reprezentanţii Romsilva au mai spus ieri că cifra de afaceri în primele nouă luni ale lui 2007 a ajuns la 806.775 mii lei şi un profit brut de 99.245 mii lei, dublu faţă de cât şi-a propus regia. Potrivit datelor furnizate cu ocazia bilanţului, a fost reliefat şi faptul că principalele surse de venituri au fost: exploatarea lemnului, vânătoarea şi comercializarea fructelor de pădure.

Caii de rasă aduc pierderi de 2 milioane de euro

Directorul Regiei, Dan Ioan Aldea, a spus ieri că Romsilva înregistrează pierderi de două milioane de euro anual din activitatea de creştere a cailor de rasă. Potrivit datelor centralizate, există 4.002 cabaline, dintre care doar pentru 1.650 există alocaţii bugetare, întrucât se consideră că numai acestea fac parte din herghelia naţională.

"Pe lângă faptul că subvenţiile sunt insuficiente, ele se plătesc cu întârziere de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Romsilva mai are de încasat şase milioane de lei din subvenţiile prevăzute pentru 2007", a precizat Ioan Aldea.

El a adăugat că, din martie 2007, nu s-au mai primit subvenţiile pentru creşterea cailor. "Numai 8% din cheltuieli sunt acoperite din vânzarea cailor, restul sunt suportate de Romsilva, astfel încât, per total, din cauza cailor avem pierderi de două milioane de euro din această activitate", a spus directorul general al regiei.

Aldea susţine că regia Romsilva ar renunţa la creşterea cailor de rasă, însă nimeni nu doreşte să o preia. Tot el a mai adăugat că Romsilva mai înregistrează şi alte pierderi, la fel de mari, din activităţile de creştere a animalelor de blană şi gestionarea ariilor protejate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite