Siitii irakieni strang randurile impotriva "ocupantilor americani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Liderul siit radical Moqtada Sadr formeaza un "guvern islamic" * Atentat sinucigas in fata Ambasadei Turciei la Bagdad

Declaratia liderului siit radical irakian Moqtada Sadr privind formarea unui "guvern" islamic si cererea sa expresa de a se fixa o data-limita pentru retragerea fortelor de ocupatie au starnit un ecou deosebit printre ziaristii straini aflati la Bagdad. Ei remarca opozitia inversunata a lui Sadr fata de "ocupatia americana", el facand chiar un pas inainte in aceasta directie. Deopotriva, in actualul climat de incordare, precizarea lui Sadr intervine pe fundalul tensiunilor cu fortele coalitiei, cat si cu alti demnitari siiti. Mai mult, ieri, la Najaf, oras sfant siit din sud, radicalul Sadr a mai urcat o treapta pe calea exprimarii antiamericanismului sau, el somand fortele coalitiei sa se retraga cat mai repede, promitand ca nu va angaja militiile sale in confruntari cu ele. Tot la Najaf, el a vorbit despre obiectivele "guvernului" sau. Dupa ce a denuntat "ocupatia americana si a respins Consiliul guvernamental de tranzitie instalat la Bagdad de SUA", el si-a creat propria militie - "Armata lui Mehdi". Purtatorul sau de cuvant spunea ca va fi un "cabinet de tranzitie, avand la baza sharia (legea islamica), dar va reprezenta un model irakian unic". "Exista un vid politic, iar noi trebuie sa-l umplem. Acest guvern va fi de tranzitie. Cand situatia va fi stabila, putem organiza alegeri. Guvernul nostru isi propune sa conduca tot Irakul, nu numai pe siiti", declara seicul Abbas Rubai. "Precum orice lucru din viata, acest guvern va avea o coloratura religioasa, inclusiv la ministerul Petrolului. Dar eu nu-mi imaginez un guvern extremist", a continuat el, evocand Iranul si Afganistanul talibanilor. In afara ministerelor de Interne, Finante si Afaceri Externe, "guvernul" respectiv va avea si un minister al Promovarii Virtutii si prevenirii Viciilor", precum cel de trista amintire din Afganistanul talibanilor. Dincolo de detaliile tehnice, acest "cabinet" s-a ivit in momentul in care tensiunea dintre siiti si fortele coalitiei a atins cote deosebit de mari.
De la 1 mai, 97 de soldati americani - ucisi in Irak Astfel, demnitarii religiosi membri ai Hawza (cea mai inalta autoritate religioasa siita), ce au dat dovada de rabdare pana acum, isi inmultesc apelurile pentru plecarea rapida a fortelor coalitiei. Anuntul formarii acestui "cabinet", paralel cu Consiliul guvernamental de tranzitie, nu intruneste unanimitatea liderilor siiti, unii apreciind ca el ar avea un impact negativ asupra intregii comunitati siite. Dar tot ei adauga ca "diferendul cu fortele americane din Irak nu-i priveste doar pe partizanii lui Sadr, ci si pe demnitarii din Hawza si pe irakieni insisi". Ei evoca tensiunea crescanda dovedita de faptul ca, in ultimele 24 de ore, doi inalti demnitari, intre care se afla ministrul Petrolului, au scapat unei tentative de asasinat, la Bagdad. La fel i s-a intamplat guvernatorului provinciei Diyala. In schimb, trei soldati americani au murit in acelasi interval de timp, facand ca numarul militarilor din SUA ce si-au pierdut viata de la 1 mai sa ajunga la 97. Riposta americana nu s-a lasat asteptata: un sef de trib si imamul-predicator de la cea mai importanta moschee din Fallujah fiind arestati. In fine, un alt eveniment ce confirma escaladarea violentei: atentatul sinucigas de ieri din fata Ambasadei Turciei la Bagdad, soldat cu moartea teroristului si cu ranirea a sase persoane, consemnat la o saptamana dupa ce Ankara a decis sa trimita trupe in Irak.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite