Sighişoara 2006 - menestreli şi clovni, în loc de rock şi house

0
Publicat:
Ultima actualizare:

subliniat atmosfera mult mai calmă din acest an, poezia şi farmecul unei epoci apuse reînviind cu decenţă pe străduţe şi în pieţe. O turistă din Braşov, care vine de 12 ani la festival,

subliniat atmosfera mult mai calmă din acest an, poezia şi farmecul unei epoci apuse reînviind cu decenţă pe străduţe şi în pieţe. O turistă din Braşov, care vine de 12 ani la festival, afirmă că atmosfera e mai plăcută decât în alţi ani. "Nu e obligatoriu să fie înghesuială pe străzi, Cetatea e un monument pe care îl poţi admira fără să existe discordanţe legate de secolul XXI, iar spectacolul străzii trebuie să rezoneze cu atmosfera zidurilor", spus tânăra, care se plimba într-un superb costum de epocă.
"Acum, cei mai blânzi şi mai romantici vin să guste spiritul medieval", s-a grăbit să intervină o doamnă între două vârste, din Piteşti. "Am mai fost acum doi ani, acum e mai liniştit mediul, însă sunt puţine spectacolele muzicale de stradă, cu artişti ce evoluau pe 2-3 mici scene", a remarcat un domn în vârstă, venit din Timişoara. "E fascinant, această cetate are un potenţial extraordinar. M-am convins că primitivismul cu care a ajuns să fie pe alocuri cunoscută România e, de fapt, tradiţie. Să nu o pierdeţI, că vă veţi pierde!", ne-a atenţionat, zâmbind, un japonez. La rândul său, un băiat din Suceava spunea că cei din generaţiile tinere au fost obişnuiţi cu zgomote şi stridenţe. "Trebuie mai multă publicitate, să ni se explice valorile medievale, tinerii, dacă nu ştiu despre ce e vorba, lucrurile astea li se par fără importanţă", a spus tânărul, a cărui prietenă tocmai proba un costum medieval.
La rândul său, primarul Dorin Dăneşan a promis că la anul, într-una din zile, se va organiza carnaval în Cetate, toată lumea fiind obligată să poarte costume medievale. "Deja mă gândesc să îmi fac un costum special, de primar medieval, pe care îl voi îmbrăca la anul", a declarat prim-edilul Sighişoarei. Una peste alta, ediţia a 14-a a manifestării sighişorene a oferit teatru, poezie, muzică, dans şi conferinţe pe teme medievale, arte plastice, expoziţii, lansări de carte, concerte. Vreme de trei zile, sub zidurile îmbătrânite de vreme şi-au făcut apariţia cavaleri, domniţe, călugări, vrăjitori, clovni şi menestreli. Pe bătrânele dale ale cetăţii, devenită un adevărat babilon, au călcat americani, germani, francezi, italieni, spanioli, japonezi sau evrei, la apelul Toboşarului şi îndemnul Nebunului. "Iar la anul, când festivalul va fi unul internaţional, sperăm să ne viziteze măcar 10 la sută din milionul de oameni care se anunţă să treacă pe la Sibiu, capitala europeană a culturii", a spus primarul Dorin Dăneşan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite