Sibiul devine şi capitală a ecumenismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cardinalul Paul Poupard, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură şi Dialog Interreligios, vizitează din nou România pentru a pregăti adunarea tuturor confesiunilor creştine

Cardinalul Paul Poupard, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură şi Dialog Interreligios, vizitează din nou România pentru a pregăti adunarea tuturor confesiunilor creştine

Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură şi al Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios, cardinalul Paul Poupard, soseşte astăzi la Bucureşti, urmând să fie primit de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cardinalul Poupard va participa la Întâlnirea europeană a Consiliului Pontifical pentru Cultură, care va avea loc la Sibiu, în zilele de 2-5 mai.

Întâlnirea anticipează marea Adunare ecumenică programată pentru luna septembrie în capitala culturală europeană.

Intervenţiile cardinalului Paul Poupard sunt socotite importante puncte de reper. Iată ce declara acesta în cel mai recent interviu acordat cu prilejul aniversării celor doi ani de pontificat ai lui Benedict al XIV-lea: O oglindă a personalităţii şi a stilului său, discursurile Papei Benedict al XVI-lea ating cel mai înalt nivel intelectual fără a folosi însă cuvinte pe care cineva ar putea să nu le înţeleagă. Capacitatea de a exprima misterul lui Dumnezeu într-un limbaj clar şi simplu este o definiţie potrivită pentru stilul Papei Benedict al XVI-lea."

Teolog-intelectual dispus să înveţe limbajul iubirii

Cu ocazia precedentei vizite în România, într-o conferinţă desfăşurată în Aula Magna a Universităţii din Cluj, pe tema "O Europă a popoarelor şi a culturilor: Rădăcinile creştine", cardinalul Paul Poupard a făcut această mărturisire de credinţă: "Duhul Sfânt ne-a fost dat ca să ne înveţe limbajul iubirii. Vedeţi şi dumneavoastră: eu vorbesc în franceză, dar ca să înţelegeţi ce spun trebuie să îl ascultaţi pe acela care traduce.

Dincolo de cuvinte însă, ne uneşte acelaşi limbaj: mesajul trinitar prin care suntem chemaţi să fim după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu Tatăl.

Aceasta este iubirea pe care Duhul Sfânt a revărsat-o în inimile noastre şi prin care putem să ne iubim fraţii după cum însuşi Dumnezeu ne iubeşte. Acesta este mesajul dat de martirii care l-au urmat pe Cristos pe Cruce: iubirea creştină pretinde dăruirea de sine. Iar ceea ce i se dăruieşte lui Dumnezeu nu poate fi luat înapoi, căci ar fi o ofensă faţă de El."

În serviciul a patru Papi

Conform cutumelor Vaticanului, cardinalul Paul Poupard a demisionat după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, dar, chemat de noul Papă, a revenit în funcţia de preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură, fiind numit apoi şi coordonatorul Consiliului pentru Dialog Interreligios.

Acesta este un fin şi subtil intelectual, ale cărui servicii au fost puse în slujba ultimilor patru Papi: Ioan al XIII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea.

Apropiat de cultura română, cardinalul de origine franceză s-a declarat un mare admirator al icoanei şi misticii bizantine. Licenţiat în teologie şi istorie la Universitatea Sorbona, cardinalul Paul Poupard a devenit apoi unul dintre cei mai stimaţi specialişti în mistica şi spiritualitatea creştină.

Ţinta acestor studii a fost dialogul ecumenic şi buna înţelegere între religii. El a mărturisit că a fost influenţat de personalitatea lui Mircea Eliade, ale cărui studii l-au inspirat în elaborarea lucrărilor sale de dialog intercreştin şi interreligios.

Patriarhul Bartolomeu este aşteptat la Adunarea ecumenică este aşteptat şi Membrii preşedinţiei Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene au fost primiţi de Papa Benedict al XVI-lea, tema discuţiei fiind adunarea ecumenică din septembrie. La această adunare sunt aşteptaţi reprezentanţi ai tuturor confesiunilor creştine. La Sibiu este confirmată şi participarea Patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu I, după cum declara Alteţa Sa Radu, principe de Hohenzollern - Veringen, în interviul pe care l-a acordat sâmbătă ziarului Adevărul .

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite