Sibiu:Muzeul „ASTRA” a inaugurat patru noi monumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fântână cu hecnă, o moară hidraulică cu alvan, un teasc de in şi o remiză de pompieri sunt noile „vedete” ale Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

După noaptea albă oferită sibienilor şi turiştilor în cadrul „Nopţii Muzeelor”, reprezentanţii instituţiei sibiene au organizat şi astăzi o serie de evenimente, ocazionate de Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an pe 18 mai. Aceştia au vernisat şi inclus în circuitul de vizitare patru noi monumente, care vor sta la dispoziţia tuturor sibienilor şi a turiştilor care vor face un popas în muzeu.
Ziua a început cu slujba organizată la Biserica din Bezded şi a fost continuată de seminarul „Muzeul ASTRA- promotor al turismului cultural”. Seminarul s-a desfăşurat în sala de conferinţe a pavilionului central şi a fost dedicat modului în care Muzeul „ASTRA” se implică în integrarea muzeelor în circuitele turistice.

Monument unicat în România

De la ora 12.00, reprezentanţii muzeului şi vizitatorii au participat la vernisarea şi sfinţirea Fântânii cu hecnă din Dumbrăveşti, judeţul Prahova, un monument unicat în ceea ce priveşte tehnica de extracţie a apei, la nivel naţional nemaifiind depistată o astfel de fântână în funcţiune, potrivit reprezentanţilor muzeului. „Acest sistem îşi are începuturile prin secolul al XVIII-lea şi era destinat, în special, extracţiei petrolului. În acest sens, trebuie menţionat faptul că, până la modernizarea sistemului de extracţie a ţiţeiului, hecna a constituit principalul mijloc de ridicare a păcurei din puţurile petroliere, având recorduri de adâncime pentru simplitatea sistemului”, a spus muzeograful Ciprian Ştefan.Monumentul a fost transferat la Sibiu în anul 2006 şi a fost reconstruit de specialiştii din cadrul muzeului.

Atractii deosebite

Tot începând de astăzi, sibienii vor putea vizita şi moara cu alvan din Ciocmani, judeţul Salaj, teascul de in din Cristian, judeţul Braşov şi remiza de pompieri din Colun, comuna Porumbacu de Jos, monumente restaurate de-a lungul timpului de muzeografii sibieni. „Primul dintre cele trei monumente a fost construit la jumătatea secolului trecut şi reprezintă ultima moară de acest gen care a supravieţuit pe cursul Şomeşului. Teascul de zdrobit seminţe de in a funcţionat până în anul 1939, iar remiza din Colun este un obiect care, la începutul secolului XX, era foarte util pentru prevenirea incendiilor”, arată reprezentanţii muzeului.
Seria de vernisaje a culminat, imediat după prânz, cu un spectacol folcloric susţinut de ansamblul folcloric „Doina Dumbrăveştiului”, la Cârciuma din Bătrâni.

Mâine, de Ziua Internaţională a Muzeelor, accesul vizitatorilor în muzeu va fi liber între orele 10.00 şi 18.00. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite