Sibiu:Crâmpeie de socialism la Galeria de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă aveţi peste 20 de ani e bine să vă opriţi până în 7 mai pe strada Tribunei, la Galeria de Artă Contemporană, unde a fost deschisă de 1 mai o expoziţie specială, cu rămăşiţe ale deceniilor de comunism, "1 Mai: expoziţie cu dedicaţie, după o idee de Luca S.A."

Ideea instalaţiei "1 Mai: expoziţie cu dedicaţie, după o idee de Luca S.A." merită atenţie şi nu strică deloc o aducere aminte pentru cei care au fost suficient de mari ca să le rămână amintiri întipărite amintiri comuniste. Cei care s-au născut în ultimul an al grozăviei care s-a numit comunism au şi ei de ce să viziteze inedita expoziţie, pentru că urmărind-o pot face măcar exerciţii de imaginaţie cum ar fi fost viaţa lor fără Coca Cola, Mc Donalds, televiziune prin cablu şi foarte multe altele.

O misiune dificilă
Muzeografilor de la Brukenthal nu le-a fost deloc uşor să materializeze ideea directorului Sabin Luca, pentru că în depozitele muzeului nu sunt foarte multe lucrări din perioada comunistă, iar cele care există, nu transpiră obedienţă şi cultul personalităţii. Tocmai de aceea, expoziţia nu deranjează şi nu dezgustă, dar pe lângă zâmbetul cu care pleci de la ea, te însoţeşte şi un fior.
La 20 de ani de la ultimul 1 Mai cu defilare pioniereasco-utecisto-muncitorească, expoziţia de la Galeria de Artă Contemporană arată banalul, stupidul şi limitatul cotidian al anilor de dictatură.

Devenirea omului nou
Arta realismului socialist este ilustrată prin lucrări exemplificatoare din două decenii diferite, respectiv anii 50 şi anii 80. Din lucrările pictorilor insufleţiti de communism se poate distinge evoluţia “omului nou”, de la agricultorul socialist la muncitorul din fabricile României multilateral dezvoltate, care locuia în cartierele construite pe locul caselor demolate de sistematizare, dar mai avea încă voie să se uite la Dallas, ca să vadă unde duce degradarea capitalistă. Ironia face ca printre artiştii sibieni care au crezut şi au exprimat crezul lor în socialism să fie o săsoaică, Trude Schullerus,( 1889-1981) căreia îi aparţin are cele mai multe lucrări din anii 50.
Pe lângă tablouri socialiste, instalaţia de la Galeria de Artă Contemporană de pe strada Tribunei vine şi cu obiecte ale epocii cum ar fi încălţăminte confecţionată la Mediaş, cu eticheta originală, dar expusă doar perechea stângă precum şi diferite cadouri, unele inutile, pentru conducătorul iubit. Dacă îi veţi căuta chipul, veţi avea ceva de lucru, pentru că nu îl veţi găsi decât la etaj, în toate paginile colectiei Scânteia din primăvara anului 1980 şi toamna anului 1981. 

Tabloul cu premoniţii

Întâmplător, la expoziţia iniţiată de directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, poate fi văzut şi un tablou reprezentând vizitatori la Brukenthal şi realizat chiar în anul naşterii actualului director, 1959.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite