Sibiu, file de poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante evenimente culturale organizate la Sibiu în 2012 vor sta sub semnul barocului.

Sibiul s-a întors în lumea de basm a conţilor şi a conteselor, a muzicii vechi şi a reverenţelor, a ţinutelor splendide din brocart accesorizate cu peruci, în cazul domnilor, sau coafuri pretenţioase, în cel al doamnelor, încă de la prima manifestare a programului „Sibiu Baroc Update".

La parada festivalului (care a avut loc duminică seară şi la care au participat 7.000 de persoane), făclii aprinse, cimpoieri şi tobe au vestit reîntoarcerea acasă, în Cetate, a lui Samuel von Brukenthal, baronul-simbol al urbei de pe Cibin, cel care a lăsat, în muzeul care îi poartă numele, exponate de valoare.Baronul Samuel von Brukenthal - interpretat de actorul Mihai Panaitescu, de la teatrul din Deva - nu a venit însă singur.

L-au însoţit nu mai puţin de 600 de supuşi îmbrăcaţi în costume de epocă şi care alegorice, iar primirea a fost una pe măsură. Din cauza numărului foarte mare de spectatori, parada abia a reuşit să treacă pe strada Nicolae Bălcescu spre Piaţa Mare a Sibiului.

„Am revenit în glorie, am simţit foarte multă căldură din partea spectatorilor şi, surprinzător, foarte mulţi oameni, chiar foarte bine îmbrăcaţi, făceau reverenţe, cu o naturaleţe ieşită din comun. N-am crezut că în România se mai pot face reverenţe. A fost impresionant, se pare că genul acesta de spectacol este foarte apreciat de public şi Sibiul a devenit baroc. Din nou, e o mare satisfacţie pentru mine", a spus actorul Mihai Panaitescu.

Străzile oraşului au fost pline de personaje fantastice   Foto: mediafax



Organizarea paradei, luni de muncă

Parada de la Sibiu a fost pregătită minuţios, timp de câteva luni, şi a dat startul manifestărilor estivale din cadrul programului „Sibiu Baroc Update".  „Au fost sute de contese şi de conţi, e practic evenimentul care deschide sezonul estival, sezonul în aer liber la Sibiu Baroc. Organizarea paradei a însemnat multă muncă, în primul rând, au fost luni de muncă, şi multă lume mobilizată, mai multă ca niciodată", a completat Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultură a municipiului Sibiu.

„O atmosferă fantastică

image

Miile de sibieni veniţi să admire conţii şi contesele au fost fascinaţi de spectacol. „A fost minunat. Şi costumele sunt deosebite, şi caii foarte frumoşi. E un spectacol aparte, ne bucurăm că avem ceva atât de frumos în oraş", s-a arătat entuziasmată Daniela Căruţaşu, o sibiancă venită la paradă împreună cu fetiţa ei.

Tot cu fetiţa a venit la paradă şi Mihail Pârvan, pentru a-l saluta pe baronul Samuel von Brukenthal. „A fost un spectacol deosebit, rar vezi aşa ceva. L-am văzut pe baronul Brukenthal, a fost o întâlnire plăcută. O atmosferă fantastică", a fost de părere Mihail Pârvan.

"N-am crezut că în România se mai pot face reverenţe. A fost impresionant, se pare că genul acesta de spectacol este foarte apreciat de public şi Sibiul a devenit baroc. ''
Mihai Panaitescu actor

Sarabanda festivalurilor

Finanţat în mare parte din fonduri nerambursabile, programul Sibiu Baroc Update include zeci de evenimente. Astfel, cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz (6 - 13 mai) se va intitula „De la Baroc la Jazz şi Înapoi". Urmează Festivalul Huet Urban (19 - 20 mai), apoi Sibiu Fashion Week (8 - 10 iunie), care propune „Baroque edition". Sibiu BookFest (14 - 16 septembrie) va avea ca temă „De la Baroc la Rock". Sibiu Baroc Update se va încheia în decembrie, cu un concert de Crăciun în ton baroc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite