Sibiu: Iohannis la un pas de a fi suspendat din funcţie după ce ANI l-a declarat incompatibil. Primarul CONTESTĂ decizia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Sibiului a fost declarat incompatibil pentru că a deţinut concomitent şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al Parcului Industrial de la Şura Mică. Klaus Iohannis ar putea scăpa în cel mai fericit caz cu o simplă abatere disciplinară, dar s-ar putea vedea suspendat din funcţie de către prefect

UPDATE - Primarul Iohannis a decis să facă apel la decizie. "Am contestat decizia ANI", a comentat sec Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

Primarul Iohannis se teme pentru viaţa lui după ameninţarea cu moartea

Un fapt tratat în urmă cu câteva luni ca o glumă proastă s-ar putea transforma în scandalul începutului de an de la Sibiu. Sibienii s-ar putea trezi că, cel căruia i-au acordat încrederea de trei ori consecutiv, să fie suspendat din funcţia de primar pentru o perioadă de cel puţin două luni, ba chiar să fie şi demis.

Luni dimineaţă Agenţia Naţională de Integritate a dat publicităţii concluziile anchetei în cazul Iohannis, care constată că primarul Sibiului a fost în stare de incompatibilitate mai bine de un an de zile. „În baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a constatat faptul că domnul Klaus Werner Iohannis s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.04.2003 - 18.05.2004, întrucât a deţinut şi exercitat concomitent atât funcţia de Primar al Municipiului Sibiu, cât şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale”, se arată în decizia celor de la ANI. Agenţia Naţională de Integritate, s-a sesizat din oficiu la începutul lunii noiembrie, când s-a constatat o posibilă nerespectare a dispoziţiilor legale în privinţa regimului juridic al incompatibilităţilor. Iohannis este acuzat că în timp ce deţinea  funcţia de primar a fost şi membru în consiliul de administraţie al  S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A . „Funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de membru în consiliului de administraţie al societăţilor comerciale” mai spun cei de la ANI în concluziile trase pe urma acestui caz.
 
Iohannis ştia de anchetă
Primarul Sibiului a fost informat oficial de către Agenţia Naţională de Integritate de faptul că este anchetat încă din data de 11 noiembrie a anului trecut. Iohannis a fost sfătuit atunci să prezinte toate justificările pe care le considera necesare pentru a demonstra că nu s-a aflat în incompatibilitate de funcţii. „Klaus Iohanis a luat cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului dar şi de posibilitatea de a fi asistat sau reprezentat de Până în prezent, domnul Klaus Iohannis nu a făcut uz de drepturile sale”, se mai arată în comunicatul ANI. Primarul Iohannis nu a comentat deocamdată decizia ANI.
 
CASETĂ
Riscă suspendarea din funcţie
Potrivit prevederilor articoului 91din legea 161/2003, faptul că primarul Sibiului s-a aflat în stare de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor. Legea spune de asemenea că  prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local. „Cazul domnului Iohannis va fi tratat conform legilor în vigoare şi vom pune în aplicare ce spune legea”, a comentat prefectul de Sibiu, Constantin Trihenea.

Primarul Klaus Iohannis nu a avut încă nicio reacţie la comunicatul ANI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite