Sibiu: Zi de sărbătoare pentru rromi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Internaţională a Rromilor a fost sărbătorită la Sibiu printr-o paradă fastuoasă, discursuri oficiale, dar şi dansuri din buric.

Sărbătoarea a început pentru rromi din Sibiu încă de la ora 11.00, când aceştia au pornit în tradiţionala paradă spre centrul oraşului. Traseul acestora a inclus strada Şoseaua Alba-Iulia, Nicolae Bălcescu, Piaţa Mare. În drumul spre Primărie, participanţii la paradă s-au oprit pe marginea râului Cibin, unde au aruncat flori, în memoria victimelor Holocaustului.

Discursuri oficiale în Primărie
Rromii din Sibiu, împreună cu reprezentantul acestora. Florin Cioabă, au participat ulterior la o întâlnire cu reprezentanţii municipalităţii, care s-a desfăşurat în holul Primăriei. Pe lângă membrii comunităţii rrome, la eveniment au luat parte reprezentanţi au Primăriei, ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, care au vorbit pe rând despre semnificaţiile acestei sărbători. “Astăzi este o zi de sărbătoare pentru etnia rromă, când vom fi încântaţi de ce au ei mai bun din punct de vedere cultural. Cu toţii trebuie să luptăm pentru integrarea rromilor, însă nu trebuie să le ştirbimj identitatea”, a spus viceprimarul Astrid Fodor. Ulterior, regele rromilor a ţinut să înmâneze diploma de excelenţă tuturor oficialităţilor prezente, prin care şi-a manifestat mulţumirea pentru dorinţa de integrare a rromilor în societate.

Expoziţie dedicată rromilor
De la ora 13.00, rromii au participat şi vernisajul expoziţiei fotografice “Oameni asemenea nouă”, dedicată acestei sărbători. În cadrul expoziţiei au fost prezentate elemente specific acestei etnii, de-a lungul istoriei lor, publicul având prilejul să vizioneze fotografii realizate în cadrul cercetărilor de teren efectuate anul trecut de muzeografii de la “Astra”. “Expoziția continuă programul de valorificare a tradițiilor rrome, pe care și l-a propus Muzeul  şi care are drept obiectiv esențial realizarea unui Muzeu al Rromilor la Sibiu”, a spus Corneliu Bucur, directorul CNM “Astra”.

Nu au lipsit dansurile din buric
O astfel de sărbătoare nu se putea încheia însă fără elementul reprezentativ al etniei rrome. Astfel, un grup de elevi ai claselor a II-a şi a IV-a de la Şcoala Generală din Şura Mare a prezentat un dans specific acestei etnii, după care fetele de etnie rromă care au participat la manifestări au încântat publicul prezent cu tradiţionalele dansuri din buric.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite