Sibiu: Terenurile poluate din Copşa Mică, vor fi redate circuitului agricol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de hectare de pământ “ars” în cel mai poluat oraş din România vor fi “întinerite”.

Cine trece regulat prin Copşa Mică nu are cum să nu observe, peisajul sinistru oferit de terenurile care „curg” în spatele colosului recent închis, SC Sometra S.A. Pentru a scăpa de povara care cataloghează Copşa Mică pe primul loc între localităţile cele mai poluate din România de după 1989, autorităţile locale au pus la punct un plan prin care terenurile intra şi extravilane, odinioară printre cele mai productive din judeţ, vor avea în viitorul apropiat o altă faţă. Astfel s-a pus la punct un Proiect comun între Primăria Copşa Mică şi Universitatea “Lucian Blaga”, prin care se doreşte reintroducerea în circuitul agricol a terenurilor degradate ca urmare a poluării cu metale grele. Început din 2007, ieri s-a derulat una din ultimele etape experimentale, când un număr de 30 studenţi, însoţiţi de cinci cadre didactice, s-au deplasat la hotarul Miroş situat în extravilanul oraşului Copşa Mică şi au început o acţiune ce a constat în plantarea a peste două hectare de pământ cu diverse miscantus, sorg şi porumb siloz. „Terenul a fost arat din toamna anului 2008, iar în primăvara aceasta s-a nivelat prin discuire,  după care s-a trecut la plantarea propriu-zisă. Umătoarea fază presupune aplicarea îngrăşămintelor chimice şi va avea loc în cursul săptămânii viitoare. În total au fost reabilitate aproximativ 10 hectare de teren, procesul durând însă aproximativ doi ani. „Am ajuns la concluzia că cel mai bine tratamentul se face cu plante energetice de tip miscantus. Acum după ce ne-am convins că terenurile pot reveni la viaţă ca să zic aşa, vom căuta o asociere cu un investitor privat, interesat să investească în terenurile agricole” a explicat primarul Tudor Mihalache

Sute de hectare afectate
Primăria Copşa Mică a făcut o evaluare generală în privinţa suprafeţei de terenuri afectate masiv de poluarea cu metale grele. Primarul Tudor Mihalache spune că terenurile sunt „bolnave” pe o suprafaţă de aproape 100 de kilometri în jurul oraşului Copşa Mică. „Foarte mult poluate cu metale grele sunt terenurile pe o rază de 25 de kilometri. Este vorba de sute, poate chiar mii de hectare de terenuri. Acum lucrăm la o evaluare mai exactă în urma căreia vom ştii cifra de terenuri ce au nevoie de o astfel de întinerire” a mărturisit acesta.

Bagă şi apă potabilă
De săptămâna viitoare, locuitorii din zona Copşa Mică au un alt motiv de bucurie. Primăriile din Axente Sever, Târnava, Valea Viilor şi Copşa Mică, deschid efectiv şantierele de lucru pentru introducerea sistemului zonal de alimentare cu apă potabilă şi canalizare ape uzate. “Ştim că o să fie disconfort şi o să se circule extrem de dificil în localităţile afectate, dar la final o să avem motive de bucurie cu toţii” a declarat primarul din Copşa Mică, Tudor Mihalache.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite