Sibiu: Şomaj tehnic la şcolile de şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Şomaj tehnic la şcolile de şoferi
Sibiu: Şomaj tehnic la şcolile de şoferi

Permisul auto scoate din buzunarele sibienilor peste 1.000 de lei, iar procentul de promovabilitate la examen nu atinge nici 40%. Pentru a-şi atrage clienţii, firmele de specialitate au apelat la reduceri de preţuri.

Deşi în anii trecuţi şcolile de şoferi  lucrau la capacitate maximă, iar unii de-abia făceau faţă numărului mare de viitori şoferi, se pare că acum obţinerea permisului auto nu mai este o prioritate pentru sibieni. De la începutul acestui an, numărul celor care vor să înveţe să conducă a scăzut considerabil, conform reprezentanţilor acestor firme, cu până la 40% în unele cazuri.

Câştigă cine se adaptează

Chiar şi în aceste condiţii, o mare parte din firmele de specialitate preferă să menţinătarifele ridicate, ceea ce duce în continuare la menţinerea acestui trend descendent din partea solicitanţilor. Pentru cei care s-au adaptat însă la situaţie şi au scăzut preţurile, situaţia nu este la fel de îngrijorătoare. “La noi se înregistrează o scădere cu aproximativ 10% faţă de anul trecut, însă nu ne facem probleme, deoarece clienţii continuă să vină. Sunt determinaţi probabil şi de faptul că avem cel mai mic tarif, întrucât am redus cu 100 de lei preţul pentru categoria B. Acum, şcoala costă între 750 şi 850 de lei, în funcţie de cum se face plata. De exemplu, dacă plăteşte integral, clientul are o reducere de 50 de lei, iar studenţii şi elevii beneficiază şi de de încă 50 de lei reducere”, ne-a spus Horaţiu Baltador, directorul şcolii de şoferi Prima. La celelalte şcoli însă, preţul este de aproximativ 950 de lei, la care se mai adaugă taxele pentru întocmirea dosarului, care se ridică şi ele la încă aproape 200 de lei.

Greu cu examenul

Sibienii nu stau însă deloc bine atunci când vine vorba de promovarea examenului pentru permisul de conducere auto. De la începutul anului până în prezent,nici jumătate dintre candidaţii care s-au prezentat la examen nu au trecut testul teoretic. „De la începutul anului şi până în prezent, s-au programat pentru susţinerea examenului peste 13.700 de candidaţi, dintre care doar 11.868 s-au prezentat la proba teoretică. Dintre cei care au susţinut examenul, doar 4.476 au reuşit să promoveze, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 38%”, arată datele prezentate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Sibiu.
Reprezentanţii Serviciului consideră că vina pentru procentul foarte redus de promovabilitate o poartă candidaţii, care reţin mecanic regulile şi nu citesc legislaţia cu atenţie înainte de a susţine examenul.

Dosarul va conţine următoarele acte
-    Fişa medicală, care trebuie să fie eliberată de una dintre policlinicile agreate de Politia municipiului Sibiu
-    Avizul psihologic
-    Certificat de cazier juduciar
-    Chitanţă CEC pentru achitarea taxei de examen auto, care costă 68 de lei
-    Taxă de 5 lei, care se plăteşte înainte examenuluiteoretic, ce se poate plăti la poştă
-    O poză tip buletin şi două copii ale cărţii de identitate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite