Sibiu: Program încărcat la “Noaptea muzeelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul va fi marcat atât în Muzeul în aer liber, cât şi în unităţile din centrul oraşului

Reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal “ASTRA” au pregătit un program amplu pentru această seară pentru a marca “Noaptea muzeelor”, care debutează în jurul orei 18.00 şi se va încheia după ora 2.00. Manifestările se vor desfăşura atât în Muzeul în aer liber, unde funcţionează, de peste doi ani, un sistem de iluminare cu spoturi, punând în evidenţă monumentele, cât şi în centrul oraşului, la Muzeele de Etnografie Universală „Franz Binder”, de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” şi la Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA”.

Spectacole şi concursuri în Dumbrava

Programul din Muzeul în aer liber va debuta la ora 18.00, cu o slujbă ce se va organiza la Biserica din Bezded şi va cuprinde ateliere de dansuri, concursuri interactive, piese de teatru, recitaluri de poezie sau proiecţii de filme.Cel mai amplu program se va desfăşura la amfiteatrul de pe lac, unde sunt programate o serie de manifestări, care vor încânta publicul prezent la eveniment. Astfel, programul începe la ora 20.00 cu un atelier de dansuri populare tradiţionale susţinut de membrii ansamblului “Căluşerii” din Răşinari, de la ora 22.00 va urma un spectacol de dans medieval susţinut de trupa “Amaro”, iar după acesta tinerii sunt invitaţi să participe la concursul “Miss şi Mister în costum popular”.  Înainte de miezul nopţii, publicul va avea parte şi de un spectacol de muzică uşoară, susţinut de Trupa “Butoh Dance Company”, care va fi continuat de spectacolul de teatru “Statui mişcătoare”, al actorilor de la “Radus Stanca”.
Cu aceiaşi ocazie, la Sibiu va debuta şi proiectul “Observator astronomic. Viziunea populară asupra cerului”, prin intermediul căruia vizitatorii vor avea ocazia să observa şi sa analizeze bolta cerească, alături de autorul Ion Sorin Apan.

O ghicitoare vă aşteaptă în Piaţa Mică

Atracţia principală în cadrul programului “Noaptea muzeelor” o va reprezenta Veta Clopotaru din Ighişu Vechi, o cortorăriţă tradiţională, care va ghici vizitatorilor norocul în dragoste şi alte curiozităţi legate de viitor. Special pentru  această ocazie, o caruţă cu coviltir va fi amplasată în faţa Casei Artelor, între orele 20.00 şi 1.00. “Cortorăriţa din Ighişu Vechi vă va îmbia cu poveşti despre viaţa cortorarilor, obiceiurile lor şi pentru doritori, ghicitul în cărţi sau în ghioc. Cărţile şi ghiocul se moştenesc din mamă în fiică. Numai femeile ghicesc în ghioc, cărţi şi cafea”, spune Oana Burcea, muzeograf în cadrul CNM “Astra”.
Pe parcursul serii, autobuzele Tursib vor avea un program special, circulând din oră în oră. Ultima plecare din Muzeul în aer liber va fi la ora 2.00.

“Noaptea muzeelor” marcată şi la Brukenthal
Sub numele de „MuZOOland”, Muzeul de Istorie şi cel de Istorie Naturală propune o călătorie în lumea animalelor actuale şi dispărute, în cadrul unui program cuprins în intervalul 10.00-24.00. La ambele muzee, vizitarea se face cu bilet gratuit, după ora 18.00.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite