Sibiu: Predă obezilor alimentaţia sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 12 ani Ioana Veştemean îi ajută pe sibieni să slăbească şi să trăiască sănătos. Femeia dă lecţii de sănătate copiilor supraponderali şi ştie că prevenţia ne poate scuti pe toţi de complicaţii.

În România, aproape trei sferturi din populaţie este supraponderală. La Sibiu, obezitatea afectează tot mai mulţi oameni de la an la an. Vârsta persoanelor predispuse la îngrăşare a scăzut simţitor în ultimii zece ani. Ioana Veştemean este medic specialist în medicină generală, la Centrul de Sănătate Publică Sibiu. Lucrează zi de zi împotriva obezităţii şi a bolilor cauzate de kilogramele în exces.
Profesor de alimentaţie
Doamna doctor munceşte în Centru încă din 1997, de când această instituţie s-a deschis la Sibiu. La începutul anilor 2000, a făcut studii de doctorat despre metodele de prevenire a bolilor cardiovasculare la copii. „Spun din convingere ceea ce predau. De când am fost într-un schimb de experienţă la Centrul de Medicină «Herghelia»,  am început să mănânc sănătos. Mai mănânc dulciuri - de la care vreau să mă abţin, dar încerc să aplic ceea ce predau”, afirmă Ioana Veştemean. La Centru vin pacienţi de la 7 la 78 de ani, care au probleme de obezitate, hipertensiune, diabet zaharat, colesterol. Lecţiile de alimentaţie şi orele de gimanstică sunt gratuite. Ioana Veştemean discută cu pacienţii pe teme nutriţionale şi ţine cursurile de alimentaţie sănătoasă. Încearcă astfel să-i facă pe sibieni să renunţe la obiceiurile alimentare. Îi place să lucreze cu copiii. Din cei 100 de pacienţi ai centrului, peste 20 sunt minori. „Sunt foarte drăguţi şi pun multe întrebări. Au o curiozitate nativă şi sunt foarte naturali”, povesteşte Ioana Veştemean. Femeia ţine lecţii şi în şcoli, la orele de dirigenţie. Îi învaţă pe elevi cum să facă alegerile alimentare care-i păstrează sănătoşi.
Mai multe amănunte în Adevarul de Seară de Sibiu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite