Sibiu: Paul Frăţilă sau dragostea pentru enduro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Paul Frăţilă sau dragostea pentru enduro
Sibiu: Paul Frăţilă sau dragostea pentru enduro

Cu câteva etape înainte de finalul campionatelor de endurocross şi de enduro, Paul Frăţilă ocupă primul loc în clasament şi are şanse foarte mari să devină dublu campion naţional.

În ultimul an, numele lui a apărut la fiecare etapă în fruntea clasamentelor de endurocross şi enduro. Că sunt competiţii oficiale ori că-s curse prieteneşti, Paul Frăţilă dovedeşte tuturor că ştie să se dea pe motor. Are 23 de ani, concurează pentru clubul sibian AMC Bogdan Ionel şi chiar dacă merge cu motorul pe munte de nouă ani de zile, doar de doi ani face enduro la nivel competiţional. „Tot timpul am făcut doar enduro. Am început la 14 ani şi de atunci am schimbat 16 motoare. Le luam, le reparam şi le vindeam. Aşa am ajuns să am o motocicletă nouă din 2008, că ăsta este şi scopul“, declară Paul Frăţilă. Partea de mecanic moto este cam din aceeaşi poveste, pentru că, aşa cum mi-a explicat Paul, nu poţi fi endurist dacă nu te pricepi să faci să meargă ceva care s-a stricat. „Dacă nu-ţi place să repari motociclete, nu poţi face enduro. Eu m-am descurcat tot timpul, am venit de pe traseu şi doar cu cablul de acceleraţie în mână“, povesteşte Paul.

Şanse mari să ia campionatul
În 2007 a avut oportunitatea de a participa la câteva curse de enduro din Bulgaria şi este fericit că a reuşit să urce de fiecare dată pe podium. Datorită antrenamentelor, Paul Frăţilă a progresat mult în ultimii doi ani. Nivelul la care reuşeşte să stăpânească motorul l-au făcut să intre în campionatul naţional la clasa B de concurs, atât la enduro cât şi la endurocross, aceasta fiind a doua clasă ca dificultate din cele trei categorii participante. Şi pentru că în acest sezon ia cu siguranţă cel puţin un titlu de campion naţional, în 2010 va lua startul la categoria A, cea destinată profesioniştilor. „La endurocross, după şase etape sunt lider de clasament cu un avans de aproape patruzeci de puncte, iar la enduro sunt pe primul loc cu o etapă înainte de finalul campionatului. Probabil o să fiu campion şi o să fiu trecut automat la clasa superioară. Chiar aş vrea să lupt cu cei mai buni piloţi din ţară, voi face mai multe antrenamente dacă trebuie. Fac totul ca să câştig“, promite Paul.

Ghinion la Red Bull Romaniacs
Paul Frăţilă a participat anul acesta pentru prima dată la raliul hard-enduro Red Bull Romaniacs şi, după primele trei zile de întreceri, el şi coechipierul său erau pe locul doi, cu mari şanse la prima treaptă a podiumului. Dar problemele tehnice ale colegului său de echipă i-au făcut în penultima zi să piardă foarte mult timp şi i-au condus în final pe locul patru. „Pe traseul de întoarcere de la Petroşani colegul meu a avut probleme cu frânele şi ne-au depăşit toţi concurenţii. La finiş au fost 57 de minute care ne-au separat de primul loc“, explică Paul. Speră să participe şi la anul la Romaniacs, dar la categoria Experţi şi să reuşească un loc pe podium.

Ce-i place
„În timpul liber, dacă se poate, mă mai dau un pic cu motorul. Dacă mă duc cu prietenii la cabană, iau şi motorul, ziua fac enduro, seara stau cu ei. Şi la meseria mea, de tâmplar, eram în stare să renunţ pentru a putea merge la competiţii. Joi şi vineri lucrez la motor pentru ca sâmbătă şi duminică să fiu la cursă“, explică Paul Frăţilă.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac cluburile, nu le mai frecventez de câţiva ani. Sunt şi antialcool, nu pentru că sunt sportiv, ci pentru că niciodată nu mi-a plăcut. Viciul meu este cola, din nefericire beau foarte multă. Dacă e cola, e fericire multă“, povesteşte tânărul râzând.

Întrebări şi răspunsuri
Poţi face enduro fără sponsori?

Nu se poate. De la începutul acestui an am cheltuit pentru competiţii peste 30 de mii de lei iar salariul meu de tâmplar este de o mie de lei. Dacă n-ar fi fost sponsorii, n-aş fi putut participa la curse. Şi ne-ar ajuta dacă am avea mai mulţi sponsori.
De ce şi motocros?
Dacă aş face enduro numai de plăcere, nu m-aş da la endurocross ori motocros, aş merge doar pe munte, să admir peisajele. Dar pentru un concurs, motocrosul este foarte bun, te obişnuieşte cu tensiunea din cursă. Oricum, cu emoţiile am foarte mari probleme la start, iar cine are emoţii, o să aibă tot timpul.

Profil
Născut:
28 decembrie 1985, Sibiu
Studii: Liceul Seral „Avram Iancu“
Familie: Necăsătorit, fără copii

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite