Sibiu: Normele europene au rărit comercianţii de carne din Piaţa Cibin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de animale nu mai prea vin cu carne în pieţele sibiene pentru că de la 1 ianuarie trebuie să respecte alte reguli europene şi nu îşi mai pot sacrifica animalele decât la abatoarele autorizate. Numai cinci producători mai vin de la începutul anului cu carne în Piaţa Cibin din Sibiu.

Altădată un loc tradiţional din care sibienii cumpărau carne proaspătă, halele de la Piaţa Cibin sunt acum din ce în ce mai pustii. Recent reabilitate de muncipalitate, halele oferă condiţii maxime de igienă şi întreţinere pentru comercianţi. Intrarea în Uniunea Europeană şi apoi schimbările repetate ale normelor ce trebuie respectate de crescătorii de animale au gonit din piaţă majoritatea comercianţilor.
Totul a culminat se pare cu ultimele reglementări din domeniu, transmise de Direcţia Sanitar Veterinară Sibiu, care i-a informat pe crescători că nu mai au voie să valorifice în pieţe, carnea rezultată din sacrificarea animalelor din gospodării, decât dacă acestea sunt tăiate într-un abator autorizat. În aceste condiţii Serviciul Public Administraţia Pieţelor Sibiu a primit extrem de puţine cereri pentru închirierea boxelor din hala pentru carne şi produse lactate din cea mai mare piaţă din oraş, Piaţa Cibin.
„Acolo nu s-a interzis vânzarea de carne, dar din păcate lipsesc comercianţii. De la 1 ianuarie şi până în prezent doar cinci producători au venit să vândă carne în Piaţă. Se întâmplă acest fenomen din cauza noilor norme impuse de la începutul anului de către statul român” a explicat Carmen Câmpean din cadrul Biroului de Presă al Primăriei Sibiu. Crescătorii de animale sunt şi ei nemulţumiţi şi spun că noile reguli îi descumpănesc. „Eu aduceam şi carne de porc până anul trecut, dar cu noile reguli nu se mai merită să duc animalele la abator şi apoi să vin cu carnea aici. Şi apoi pe criza asta nici carnea nu se mai vinde aşa bine” spune Florina Hangi, din Râul Sadului, care vinde brânză la Piaţa Cibin.

DSV-ul vrea respectarea normelor
Doctorul Ioan Penţa de la Direcţia Sanitar Veterinară Sibiu spune că producătorii trebuie să se organizeze şi că regulile nu pot fi încălcate şi în consecinţă producătorii trebuie să respecte normele. „Cei care vor să îşi valorifice carnea rezultată din sacrificarea animalelor, trebuie ori să îşi facă măcelării ori să taie animalele la un abator autorizat. În caz contrar nu pot să comercialize carnea, ci doar eventual să o valorifice pentru consumul propriu. În cazul bovinelor, acestea trebuie obligatoriu sacrificate la abator” a explicat acesta.


Derogare pentru miei
DSV-ul a făcut o derogare pentru cei care vor să sacrifice mieii pentru Paşte, în sensul că vor fi stabilite câteva puncte temporare pentru tăiatul acestora. Primăria a primit deja cereri pentru închirierea boxelor pentru carne din Piaţa Cibin, pentru vânzarea carnei de miel. „Avem acum 15 solicitări pentru standuri. Costul de închiriere este de 50 lei pe zi sau 1150 lei pe lună” a declarat Carmen Câmpean, de la Primăria Sibiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite