Sibiu: Emilian Popovici aleargă de 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Emilian Popovici aleargă de 60 de ani
Sibiu: Emilian Popovici aleargă de 60 de ani

Are 78 de ani, anul acesta împlineşte 60 de ani de când a început atletismul şi are aproape un milion de kilometri alergaţi. Emilian Popovici poate fi pentru oricine o lecţie de viaţă.

Ne-a atras atenţia în marea de tineri care au participat zilele trecute la Crosul Olimpic. Cu cei 78 de ani ai lui, Emilian Popovici era cel mai în vârstă concurent de la acea întrecere. A terminat Crosul Olimpic pe locul două sute şi ceva din cei aproximativ patru sute de concurenţi, dar asta doar pentru că traseul a fost unul scurt, de doar 2.000 de metri. „Dacă era un traseu de minim cinci kilometri, mulţi ar fi micşorat ritmul. Iar dacă aveam de alergat vreo 10.000 de metri, atunci s-ar fi triat bine de tot şi aş fi încheiat printre primii, eu sunt obişnuit cu întrecerile de fond şi semifond”, declară Emilian Popovici. Crosul Olimpic s-a desfăşurat pe ploaie. L-am întrebat cum s-a simţit şi a spus că nu i-a plăcut, pentru că a fost nevoit să fie îmbrăcat adecvat. „Am concurat în echipament lung şi nu-mi place, nu mă simt în apele mele. Mie îmi place în şort şi maiou, chiar am acasă vreo trei sute de bucăţi. Majoritatea sunt primite la concursuri”, spune încântat omul.

Are sute de participări la activ

Anul acesta Emilian a participat la şase crosuri, din care două a câştigat, la categoria lui. În toată viaţa, nu ştie cu exactitate la câte competiţii de atletism a fost. „Acum lucrez la adunat datele, să văd câte am câştigat, câte am pierdut”, afirmă cu un ton serios Emilian. Acum Emilian se pregăteşte pentru Campionatele Naţionale care vor avea loc pe 13-14 iunie, unde va participa la probele de 5.000 şi 10.000 de metri, următoarea mare competiţie fiind Balcaniada din luna septembrie de la Izmir, Turcia. „În anii ’90 am câştigat un semimaraton la Izmir. Sunt foarte încântat să mă întorc să concurez acolo”, afirmă Emilian cu emoţie în glas.

A fost profesor de educaţie fizică şi sport 20 de ani

Până în 1989, când a ieşit la pensie, a predat educaţia fizică în şcolile sibiene. Îşi aminteşte că s-a hotărât târziu să facă Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, după vârsta de 30 de ani. „Aşa s-a întâmplat. Aveam peste 30 de ani când am dat la IEFS, ca să devin profesor. Am făcut specializarea atletism. Dar de alergat, alergam de mult timp. Anul acesta împlinesc 60 de ani de când am început atletismul”, povesteşte atletul. După pensionare, având mai mult timp liber şi deschizându-se graniţele, Emilian a mers la multe concursuri de fond şi semifond şi în afara ţării. „Am participat la peste 10 maratoane. Cel mai iubit este maratonul de la Atena, din 1994, pe care l-am făcut în 4h11’3’’, că ţin minte şi acum timpul”, mai spune omul. Ca antrenament face zilnic 25-30 de kilometri în mers şi alergat iar un alt proiect pe care îl pregăteşte pentru anul acesta este traseul Bucureşti – Sibiu, pe jos. „Am încercat anul trecut să-l fac, dar m-au bătut pantofii, că erau noi, şi m-am oprit după 55 de kilometri. Acum o să merg cu pantofii cu care mă antrenez, nu mai fac aceeaşi greşeală”, încheie Emilian.

Are 12 câini
„Am acasă, în satul Vale unde locuiesc, 5 câini şi 7 căţeluşi. Dimineaţa se ştie. Mă trezesc la ora 05 şi plec la plimbare cu ei. Alerg 5 km, mai alerg şi seara, tot cu câinii. Am nişte alei prin Vale cum nu există la Sibiu”, spune omul.

Lui Emilian nu-i place că oamenii aleg maşina în detrimentul mersului pe jos. „Multe nu-mi plac. Foarte multe maşini sunt acum, oamenii nu mai merg deloc pe jos. Chiar dacă au o distanţă mică până la serviciu, se urcă în maşină ca să ajungă acolo”, declară Emilian.

Ce părere aveţi despre tinerii care nu fac mişcare?
E.P.:
Rău fac. Şi la crosul acesta erau multe specimene, mai graşi aşa, de nici nu-ţi vine să te uiţi la ei. Eu de când alerg n-am avut niciodată probleme de greutate. Sau de sănătate.
Ce le recomandaţi oamenilor sedentari?
E.P.:
E simplu de tot. Să facă mişcare. Să lase ţigara, nopţile pierdute şi statul la TV. Eu aseară nici n-am văzut meciul dintre Barcelona şi Manchester, pentru că trebuia să fiu odihnit pentru cros. Şi îmi place fotbalul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite