Sibiu: Criza sporeşte munca la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele zile ale acestei luni au fost identificate 90 de persoane care nu aveau nicio formă de angajare, iar inspectorii ITM au aplicat amenda maximă unui angajator, în valoare de 100.000 de lei.

În ultima perioadă, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Sibiu se confruntă cu o problemă în ceea ce priveşte persoanele care muncesc la negru. Dacă în ultimii ani, numărul acestora a cunoscut diverse fluctuaţii, fără a depăşi însă limita de 380, de la începutul acestui an au fost depistate deja 142 de persoane care nu aveau nicio formă de angajare. Problema s-a agravat şi mai tare în ultimele zile, când inspectorii ITM au depistat 90 de sibieni care munceau, fără a avea însă un contract încheiat cu angajatorii. „Problemele economice îi afectează din ce în ce mai mult pe sibieni, care sunt dispuşi să facă orice pentru a avea o sursă de venit. Dacă toată luna aprilie au fost depistate 13 persoane care munceau la negru, în primele zile ale acestei luni am depistat deja 90 de astfel de muncitori, care lucrau la trei angajatori.Cei mai mulţi dintre aceştia, 66 la număr, au fost depipistaţi la o firmă de distribuire de pliante, căreia i-am aplicat amenda maximă, de 100.000 de lei. În rest, am mai depistat 18 persoane care lucrau la o firmă de pază şi protecţie şi 6 persoane care lucrau în construcţii”, ne-a spus Francisc Torok, inspector-şef în cadrul ITM Sibiu. Potrivit acestuia, numărul persoanelor care muncesc la negru ar putea fi însă mult mai mare, deoarece sunt peste 12.000 de persoane despre care nu se ştie în zonă de lucru se găsesc. Acest număr provine din diferenţa dintre numărul de contracte desfăcute de la începutul anului, peste 25.000, şi numărul persoanelor care s-au angajat în această perioadă, care nu depăşeşte 13.000 de persoane. 

Construcţiile excelează

Potrivit reprezentanţilor ITM, cei mai mulţi sibieni depistaţi muncind la negru în ultimii ani sunt cei care lucrează în construcţii, fiind urmaţi de cei din industria uşoară şi cei care muncesc în agricultură şi silvicultură. „De obicei, construcţiile excelează, deoarece aici şi fluctuaţia este foarte mare. Fiind angajaţi în general pe salariul minim, oamenii pleacă imediat ce îşi găsesc ceva mai bun. Problema este dată şi de faptul că 40% dintre persoanele care muncesc în acest domeniu sunt necalificaţi”, a mai spus Francisc Torok. Inspectorii ITM atrag atenţia că munca la negru aduce dezavantaje atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. În primul rând, cel care munceşte fără forme legale nu va avea o siguranţă financiară la bătrâneţe, iar în ceea ce-l priveşte pe angajator, acesta nu poate avea certitudinea calităţii muncii şi nici nu poate fi sigur că angajatul vine la lucru a doua zi.
 
Numarul persoanelor depistate muncind la negru:
2005- 83 de persoane
2006- 266 persoane
2007- 372 persoane
2008- 292 persoane
2009- 142 persoane până în prezent: 5 persoane(ianuarie), 15 persoane (februarie), 19 persoane (martie), 13 persoane (aprilie)şi 90 de persoane (primele zile ale lunii mai)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite