Sibiu: Criza lasă Psihiatria fără tichete de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Criza lasă Psihiatria fără tichete de masă
Sibiu: Criza lasă Psihiatria fără tichete de masă

În timp ce sindicaliştii spun că se încalcă legea şi iau în considerare declanşarea unui conflict de muncă, managerul spitalului dă vina pe criză.

Angajaţii Spitalului de Psihiatrie „Gheorghe Preda” nu şi-au mai primit  de o lună tichetele de masă. Decizia a fost luată de managerul spitalului, Radu Moldovan, însă este contestată de liderul federaţiei SANITAS Sibiu, care îl acuză pe acesta că încalcă protocolul încheiat în urmă cu câteva zile cu Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate, protocol care prevede ca toate drepturile salariale din 2008 să se păstreze şi anul acesta, fără niciun fel de modificări. „Este singura unitate din oraş care nu a acordat toate drepturile salariale. Domnul Moldovan a decis să nu mai acorde aceste tichete fără a se consulta cu noi, însă trebuie să înţeleagă că există un parteneriat care trebuie respectat. Orice modificare trebuie discutată cu noi, nu se ia din birou. De fapt, eu nu înţeleg de ce sunt probleme, atâta timp cât finanţarea este aceeaşi ca anult trecut, iar atunci nu au existat astfel de situaţii”, a spus Dan Pirnoiu, liderul SANITAS. Sindicaliştii vorbesc despre posibilitatea declanşării unui conflict de muncă, în cazul în care drepturile salariale nu vor fi respectate.
Buget insuficient
În replică, managerul Spitalului de Psihiatrie spune că problema este dată de lipsa de fonduri, însă susţine că a discutat cu angajaţii despre această problemă. „Este adevărat că bugetul este aproximativ acelaşi, însă cheltuielile au crescut în ultima perioadă. Este prima dată când ne confruntăm cu o situaţie de acest gen şi sperăm ca lucrurile să se rezolva cât mai repede. De altfel, eu am şi discutat cu angajaţii, care au înţeles problema. În plus, în momentul în care vor exista fonduri, le vom da şi tichetele restante”, ne-a spus Radu Moldovan.
Păreri împărţite între angajaţi
În timp ce o parte dintre angajaţi s-au resemnat la aflarea veştii, majoritatea dintre aceştia sunt nemulţumiţi şi spun că speră ca lucrurile să se remedieze. „Noi speram că vom primi şi prime. Ce speranţe să ne mai facem acum, că nu mai sunt nici bani de tichete? Avem inspresia că ne luptăm cu morile de vânt, într-un sistem care merge tot mai prost”, ne-au spus câteva dintre asistentele de la secţia de Psihiatrie II. Ceva mai optimistă pare însă asistenta şefă, Cecilia Hereşeanu, care spune că măsura este cea mai potrivită care se putea lua într-o perioadă de criză. „Lucrurile nu sunt atât de grave pe cât par, iar decizia pe care conducerea Spitalului a luat-o mi se pare cea mai potrivită. La şedinţa pe care am avut-o s-au mai luat în calcul tăierea anumitor sporuri sau restructurare a 5% din personal, iar asta era soluţia cea mai bună pentru noi. Bonurile sunt oricum neimpozabile, iar valoare acestora nu este foarte mare”, consideră asistenta-şefă.
Spitalul de Psihiatrie are în acest moment aproximativ 500 de angajaţi, care nu şi-au mai primit tichetele de masă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite