Sibiu: Concert inedit de laptopuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul a făcut parte din turneu internaţional al trupei Endliche Automaten, care a prezentat la Sibiu două compoziţii proprii şi trei piese compuse pe parcursul acestui turneului.

Chiar dacă sunt folosite în general pentru transmitere de date, jocuri sau filme, cei şase membri ai Orchestrei Endliche Automaten din Berlin au demonstrat că laptopurile pot fi uneori mai mult decât un mijloc de comunicare, devenind instrumente de muzică electronică. Aflaţi într-un turneu prin centrul şi sud-estul Europei, muzicienii din Berlin au susţinut un concert inedit la Teatrul Gong, reuşind să adune aproximativ 100 de sibieni, care au plătit fiecare câte 10 lei pentru a asista la eveniment.

Mulţumiţi şi nu prea

Chiar dacă a început cu aproximativ 45 de minute întârziere, ineditul concertului i-a determinat pe sibieni sâ rămână în sală. Ulterior, sunetele reproduse de laptopuri le-au captat atenţia celor prezenţi la concertul formaţiei nemţeşti, care au venit fie din curiozitate, fie din plăcere. Chiar dacă majoritatea celor prezenţi a apreciat spectacolul ca fiind unul de calitate, au fost şi persoane care nu au înţeles stilul prezentat şi au plecat din sală înainte de finalizarea spectacolului. „Este întradevăr un stil interesant, mai ales pentru generaţia tânără, mi se pare că se află la congruenţa dintre clasic şi modern, dar este un pic cam extravagant pentru stilul meu, tocmai de aceea nu am rămas până la sfârşit. Cine ştie, poate peste câţiva ani o să devină muzica de bază pentru tineri”, ne-a spus Mihai Constantin, în vârstă de 27 ani.

Combinaţie de clasic şi modern

Concertul celor de la Endliche Automaten a cuprins cinci piese diferite, două dintre acestea fiind compoziţii proprii ale trupei, iar trei au fost compuse în cadrul turneului pe care trupa îl desfăşoară prin Europa. Potrivit reprezentanţilor trupei, muzica electronică este foarte populară în Germania, iar prin acest turneu orchestra nu face altceva decât să încerce să-i extindă aria de acoperire. “Totul pleacă de la sunete. Noi avem mai multe mostre de sunete pe care le prelucrăm, prin intermediul diferitelor programe, pentru a ajunge la rezultatul dorit. Chiar dacă orice zgomot poate fi transformat în muzică, pentru a produce astfel de sunete am lucrat intensiv ani la rând”, ne-a spus Stephane Leonard, unul din componenţii orchestrei.

În cadrul popasului de la Sibiu, orchestra va crea, împreună cu compozitorul roman Yvat, piesa “Serprentine”, piesă care urmează a fi prezentată la Ruse, în Bulgaria, următorul oraş din turneu.

Orchestra de Laptopuri Endliche Automaten din Berlin a fost înfiinţată în anul 2005 şi este printre primele din lume care foloseşte laptopuri ca instrumente muzicale. Cei şase membri ai orchestrei cântă muzică electronică contemporană, situându-se ca gen între soundcollage şi muzică "clasică" contemporană.



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite