Sibiu: Adopţia, în luptă cu birocraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 24 de copii au fost adoptaţi în ultimii cinci ani în Sibiu. Numărul copiilor înfiaţi ar putea însă creşte considerabil din toamnă, dacă timpul alocat procesului de adopţie ar fi diminuat.

Afirmaţia îi aparţine lui Bogdan Panait, secretar de Stat al Oficiului Român pentru Adopţii(ORA), care a organizat la Sibiu o dezbatere cu tema „Adopţia-dialog deschis pentru a mai bună înţelegere”. La întâlnire au participat reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu şi ai instituţiilor publice locale, care au încercat să găsească cele mai potrivite măsuri pentru ca procesul de adoptie să fie simplificat.

Vor fi înfiinţate birouri de adopţii
Secretarul de Stat a spus că birocraţia din acest proces va fi redusă pe cât posibil, astfel încât copilul să stea mai mult la familia care îl doreşte, pentru a se adapta mai uşor. Oficialul a spus că intenţionează să opereze anumite modifcări în legislaţia adopţiei, cea mai importantă fiind micşorarea perioadelor de obţinere a actelor de către părinţi, care acum durează, în medie, opt luni. Noile modificări urmează să fie puse în aplicare începând cu luna septembrie. "Toţi copiii din sistemul de asistenţă socială au dreptul la o familie. Chiar dacă se spune că procesul de adopţie durează 8 - 9 luni, nu cred că în realitate se întâmplă aşa, fiind mult mai greoi, ceea ce nu este normal. Dorim să facem câte un birou de adopţii în fiecare instituţie din judeţ, în care să fie un psiholog şi un jurist în permanenţă şi să înfiinţăm un compartiment de tipul Corpului de Control, cu scopul de a verifica modul în care se desfăşoară procedura în adoptie. Astfel,Grabim plasarea unui copil la o familie adoptivă şi mărim perioada de monitorizare în acea familie”, a declarat Bogdan Panait.

Doar 24 de copii adoptaţi în ultimii cinci ani
În cadrul dezbaterii, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu a prezentat situaţia adopţiei în judeţul nostru, arătând că numărul adopţiilor este foarte mic, raportat la numărul de copii aflaţi în evidenţele DGASPC.Astfel, din 2005 până în prezent, doar 24 de copii şi-au găsit o familie, opt dintre aceştia doar de la începutul acestui an. Alţi opt copii au fost adoptaţi anul trecut, şase în anul 2007, iar doi copii în 2006. În 2005, niciun copil nu a fost adoptat, deşi cererile de adopţie au fost în număr de 13.  Statisticile DGASPC arată că majoritatea viitorilor părinţi îşi doresc copii mici, cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani, care să fie sănătoşi şi să nu fie de etnie rromă şi cu dizabilităţi.

Cifră
La nivel naţional, există 22.000 de copii în centrele de pasament şi 20.000 la asistenţii maternali. La nivelulu judeţului Sibiu, numărul copiilor instituţionalizaţi este de aproximativ 1.400.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite