Sibienii trebuie să-şi schimbe solul din grădini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poluarea cu plumb provenit din gazele de eşapament e de două ori mai mare decât limita admisă. Probele de sol prelevate chiar din parcul din faţa primăriei au dezvăluit că şi în acest

Poluarea cu plumb provenit din gazele de eşapament e de două ori mai mare decât limita admisă.

Probele de sol prelevate chiar din parcul din faţa primăriei au dezvăluit că şi în acest oraş, aflat la poalele munţilor, traficul autovehiculelor a reuşit să otrăvească pământul. Locuitorii din municipiul Sibiu trebuie să afle că sunt la un pas de dezastru şi sunt necesare măsuri cât mai curând.

Chiar dacă unii se vor grăbi să reducă impactul unei astfel de ştiri, adevărul este că gazele de eşapament au otrăvit întreaga Românie şi nu are niciun rost să ne facem că nu observăm.

Dacă până şi în Sibiu, unde casele sunt aşezate la doar câţiva paşi de pădurile de la poalele Munţilor Făgăraş, pământul e atât de plin de plumb şi aerul conţine monoxid de carbon mai mult decât într-o topitorie, e limpede că, dacă nu luăm măsuri, maşinile ne vor veni de hac.


Rezultatele analizelor


Probele de aer au fost prelevate în Sibiu pe bulevardul Victoriei, probele de apă, de la magazinul "Lux Mercur", din centrul oraşului, iar cele de sol dintr-un spaţiu verde amenajat lângă primărie. Prin urmare, din zone prin care trec, în fiecare zi, zeci de mii de oameni.

Fără îndoială, rezultatele analizelor arată mai bine ca în alte oraşe ale ţării, dar efectele poluării sunt vizibile şi aici. Cele mai proaste rezultate au fost obţinute la testele de sol, unde conţinutul de plumb a fost de 40 de mg/kg, când valoarea maximă admisibilă este de numai 20 mg/kg. Aerul, deşi e lipsit de bioxid de sulf, hidrogen sulfurat sau bioxid de azot, conţine totuşi 6,129 miligrame de monoxid de carbon pe metrul cub de aer, când limita admisă este de 10mg/m3 de aer.

Adică dincolo de jumătate. Doar calitatea apei este în regulă, nefiind identificate nici pulberi în suspensie, nici amoniu, nici cadmiu sau plumb, ceea ce arată că apa din reţeaua publică provine din surse încă necontaminate.


De ce plumbul e un pericol

Cantitatea foarte mare de plumb din solul oraşului n-ar trebui să lase autorităţile indiferente. Chiar dacă acum poluarea se află exclusiv la nivelul solului şi în aerul din centrul oraşului, putem garanta că acestea sunt semnele că, dacă nu se schimbă nimic, în cel mult doi ani otrăvurile din gazele de eşapament se vor regăsi şi în pânza freatică, pentru că vor ajunge acolo cu ajutorul ploilor.

Am mai spus, şi nu strică să amintim, că plumbul, odată intrat în organism, nu mai poate fi eliminat. El afectează mai ales creierul, rinichii şi sistemul de reproducere, fiind deosebit de periculos pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor. Plumbul din sol este absorbit cu uşurinţă de legume sau fructe şi, după ce le consumăm, suntem şi noi contaminaţi.

Ce se poate face

În primul rând, trebuie să evităm cultivarea în grădinile din apropierea străzilor. Cele mai expuse culturi sunt cele care provin de pe terenuri limitrofe arterelor de circulaţie, unde există o poluare intensă. Oamenii trebuie să ştie că nu există posibilitatea extragerii plumbului dintr-un produs alimentar contaminat.

Prin urmare, dacă într-o mâncare sănătoasă se adaugă nişte pătrunjel crescut pe marginea unei autostrăzi, mâncarea va conţine o mulţime de substanţe toxice, de parcă ar fi fost gătită într-o uzină metalurgică! Dacă totuşi sibienii doresc să utilizeze în scopuri agricole terenul din faţa casei, solul trebuie înlocuit, pe o adâncime de cel puţin o jumătate de metru.

Apoi, toată zona cultivată trebuie să fie acoperită cu folie sau sticlă, după sistemul serelor, pentru a evita cât mai mult contactul plantelor cu aerul poluat. Şi, în fine, cea mai bună soluţie, dar şi cea mai scumpă, ar fi stoparea poluării, fie prin devierea sau reducerea traficului, fie prin înlocuirea autovehiculelor cu unele nepoluante. Poate să pară exagerat, dar nu este. Conform datelor centralizate la Bruxelles, în fiecare oră mor cel puţin 10 europeni din cauza efectelor secundare ale intoxicării cu gaze de eşapament.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite