Şi universităţile bune au programe slabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca are programe de primă clasă în mai multe domenii
Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca are programe de primă clasă în mai multe domenii

Începând de anul acesta, studenţii vor şti cât de performant este sistemul în care învaţă. Ministerul Educaţiei a împărţit în cinci categorii valorice programele oferite de universităţi: de la A – cel mai bun, la F – cel mai slab.

„Această ierarhizare permite, în primul rând, o clarificare a locurilor unde se face performanţă", a declarat ieri ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la conferinţa prin care a deschis noul an universitar.

Multe specializări, programe slabe

În timp ce clasificarea universităţilor a fost realizată mai ales în funcţie de activitatea de cercetare, pentru ierarhizarea programelor de studii s-au luat în calcul preponderent elemente care ţin de predare, de învăţare şi de rezultatele învăţării, a precizat ministrul.

Însă, la o analiză atentă a ierarhiei programelor de studii, se observă că universităţi de prim rang oferă şi programe mai slabe. De pildă, Universitatea din Bucureşti are programe excelente de matematică, informatică, chimie, geografie, ştiinţele mediului, fizică şi inginerie, dar dacă vreţi să studiaţi psihologia, Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca oferă un program mai bun.

„Sunt universităţi care s-au dezvoltat foarte mult pe orizontală", explică ministrul Educaţiei această situaţie. „Altfel spus, ele au pornit la drum acum 20, 30 sau poate 40 de ani cu un anumit număr de specializări, pe care l-au mărit iraţional şi bineînţeles că nu au putut să facă performanţă în toate pe care le-au deschis. Sunt numeroase astfel de exemple", adaugă ministrul Funeriu.

Crezi că ierarhizarea universităţilor va pune capăt „fabricilor de diplome?”



Topul nu s-a terminat

Universităţile au trei posibilităţi: să-şi îmbunătăţească programele de studiu care în acest moment lasă de dorit, să-şi restrângă, începând cu următorul an universitar, domeniul de activitate, sau, desigur, să se mulţumească cu statutul de codaşe şi să continue să ofere studii de categoriile B, C, D, E sau F.

„Ierarhizarea din acest an este acum supusă scrutării publice, astfel încât să putem lucra împreună cu instituţiile de învăţământ superior pentru a ameliora toate procedurile şi pentru a creşte posibilitatea universităţilor să crească, pentru că până la urmă acesta este scopul nostru", explică Funeriu. 

Ministrul a ţinut să menţioneze că această ierarhizare nu este fixă în timp. Următoarea va avea loc anul viitor.

Rectorul de la Suceava, nemulţumit

Deocamdată, în categoria A sunt 20,19% de programe considerate de top din cele 1075 evaluate. Categoria  B reuneşte 22,1% din totalul programelor de studiu, categoria C strânge aproape un sfert, în timp ce grupa D - 12,19%, iar E - 20,9%.

După ce Universitatea „Ştefan cel Mare" (USV) din Suceava a obţinut un loc în cea mai slabă categorie, conducerea instituţiei a atacat în instanţă modul în care au fost clasificate instituţiile de învăţământ superior din România. Rectorul Adrian Graur vrea o suspendare a ordinului ministrului privind clasificarea, pe motiv că există numeroase suspiciuni în ceea ce priveşte modul în care s-a făcut evaluarea.

„Este problema metodologiei utilizate, care nu a fost cunoscută de universităţi anterior clasificării respective. Este vorba despre indicatorii utilizaţi pentru această clasificare, despre echipa care a fost antrenată pentru a realiza această clasificare. Este vorba despre modul în care a avut loc validarea datelor raportate de universităţi", a detaliat rectorul.  A contribuit ­Andreea Negoiţă

Cele mai bune universităţi

Matematică:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Informatică: Universitatea Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Economie: ASE Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Medicină: Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila" din Bucureşti, UMF „Gr. T. Popa" din Iaşi şi UMF „Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.

Inginerie: Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Arte: Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte din Iaşi.

Spune si tu
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite